ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ– ΙΟΙ / Είμαι καλά γιατρέ μου;
Πληροφορική (Γυμνάσιο)
Στο μάθημα αυτό θα γνωρίσουμε πώς μπορούμε να δουλεύουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια, προστατεύοντας τον υπολογιστή και τις εργασίες μας από πιθανούς κίνδυνους.
Μπορεί να ενταχθεί στο μάθημα της Πληροφορικής Γυμνασίου και συγκεκριμένα στη Α΄ τάξη. Το διδακτικό σενάριο μπορεί να εκπονηθεί από μαθητές της Α' Γυμνασίου στο πλαίσιο των μαθησιακών στόχων " Προστασία Λογισμικού – Ιοί ", σύμφωνα με το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών (ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ) για την Πληροφορική του Γυμνασίου ΥΠΔΒΜΘ (2003). Επιπλέον, Ιοί και κακόβουλο λογισμικό εμπεριέχονται και στο νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τον Πληροφορικό Γραμματισμό στο Γυμνάσιο. Συγκεκριμένα στην Α Γυμνασίου, στον άξονα “Αναζητώ πληροφορίες, επικοινωνώ και συνεργάζομαι με ΤΠΕ” στη ενότητα “Γνωρίζω το διαδίκτυο και επικοινωνώ” ΥΠΔΒΜΘ (2011).
Όταν εργαζόμαστε σε έναν υπολογιστή, πρέπει να αποθηκεύουμε τη δουλειά μας σε κάποιο αποθηκευτικό μέσο, για να μη χαθεί μόλις τερματιστεί η λειτουργία του υπολογιστή.
- Είναι όμως οι αποθηκευμένες εργασίες μας ασφαλείς για όσο καιρό τις χρειαζόμαστε ή υπάρχει κίνδυνος να σβηστούν και να τις χάσουμε;
- Μπορεί ο υπολογιστής μας να παρουσιάσει προβλήματα στη λειτουργία του, ενώ το υλικό του μέρος να μην έχει κανένα πρόβλημα;
- Με ποιον τρόπο μπορούμε να προστατέψουμε καλύτερα τις εργασίες μας στον υπολογιστή;
Βασικός στόχος αυτής της ενότητας είναι να αναπτυχθεί μία σωστή κουλτούρα χρήσης των διαφόρων μορφών λογισμικού και των δυνατοτήτων του Διαδικτύου αλλά και της αντιμετώπισης των πολλών και ιδιόμορφων κινδύνων που παραμονεύουν σε αυτά. Έμφαση θα πρέπει να δίνεται στην ανάπτυξη ορθών πρακτικών και στάσεων.
Δημιουργός Σεναρίου: ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΜΑΛΛΙΑΡΑ (Εκπαιδευτικός)
Έλεγχος Σεναρίου με τα Προγράμματα Σπουδών: ΚΩΤΣΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (Σχολικός Σύμβουλος)
Έλεγχος Επιστημονικής Επάρκειας Σεναρίου: ΒΕΡΥΚΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (Συντονιστής)