Φάση Σεναρίου

Φυσική (ΔΕ) (Γενικό Λύκειο)

Η αποστολή της Rosetta: προσγείωση σε κομήτη με ελεύθερη πτώση.

3 ώρες

Εισαγωγή στο πρόβλημα

20λεπτά

Στην πρώτη φάση ο/η καθηγητής/τρια εισάγει τους μαθητές στο πρόβλημα. Μέσα από ιστοσελίδες της ESA όπως: http://rosetta.esa.int και http://www.esa.int/education οι μαθητές μαθαίνουν για την αποστολή της Rosetta, ένα διαστημόπλοιο το οποίο εκτοξεύθηκε το 2004 και μετά από 10 χρόνια, τον περασμένο Αύγουστο του 2014, προσέγγισε τον κομήτη 67P και απελευθέρωσε ένα ρομπότ (το Philae) (Νοέμβριος 2014) για να εξερευνήσει τον κομήτη. Για πρώτη φορά στα χρονικά ο άνθρωπος πήρε δεδομένα από κομήτη και μάθαμε για τη σύσταση του εδάφους, τις χημικές ενώσεις, αν πρόερχεται το νερό της γης από τους κομήτες κτλ. Με αυτό το σενάριο ακολουθούμε την τροχιά του Philae μέχρι την τελική του προσεδάφιση. To Philae πραγματοποιεί ελεύθερη πτώση αρχικά αλλά δεν μπορεί να προσεδαφιστεί κατευθείαν στον κομήτη. Κάνει δύο αναπηδήσεις, η πρώτη διαρκεί 2 ώρες και σε ύψος 1 Km γιατί το σύστημα προσεδάφισης του δεν δουλεύει. Έπειτα από άλλη μια μικρή αναπήδηση τελικά το Philae  προσεδαφίζεται στον κομήτη. Οι δύο αυτές -κατά λάθος- αναπηδήσεις, σε αυτό το σενάριο είναι σημαντικές και μέσα από αυτές οι μαθητές βρίσκουν ως άλλοι ερευνητές την επιτάχυνση της βαρύτητας του κομήτη.

Παρακάτω παραθέτουμε μερικά βίντεο που μπορεί να δείξει ο καθηγητής (εκτός από το υλικό το οποίο παρέχεται από την ESA).


Η ιστοσελίδα της ESA για την αποστολή της Rosetta


Άσκηση κατανόησης της Α φάσης του σεναρίου


Η τροχιά της Rosetta στη γειτονιά του κομήτη 67P και πώς μπήκε σε τροχιά γύρω από αυτόν.


Η πρώτη εικόνα που στέλνει ο Philae για τον κομήτη 67P. (ρεπορτάζ του BBC)


Οι αναπηδήσεις του Philae


Πού είναι η Rosetta;

Διαδραστική εφαρμογή της ESA όπου δείχνει που είναι η Rosetta στο ηλιακό μας σύστημα από τη στιγμή της εκτόξευσης της μέχρι τις 31/12/2016.

Δημιουργός Σεναρίου: ΜΑΡΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ (Εκπαιδευτικός)

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ (τι είναι;)
Το σενάριο «Η αποστολή της Rosetta: προσγείωση σε κομήτη με ελεύθερη πτώση.» έχει χαρακτηριστεί ως Επαρκές (βαθμολογία 50 μονάδων μέχρι 69.5) ύστερα από αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από δύο αξιολογητές βάσει κριτηρίων που ορίστηκαν από το ΔΣ του ΙΕΠ.
1591