Φάση Σεναρίου

Φυσική (ΔΕ) (Γενικό Λύκειο)

Η αποστολή της Rosetta: προσγείωση σε κομήτη με ελεύθερη πτώση.

3 ώρες

Συλλογή δεδομένων από το διαδίκτυο

25λεπτά

Ο/Η καθηγητής/τρια δημιουργεί ομάδες των 3-4 μαθητών η κάθεμια. Οι μαθητές με τη βοήθεια των υπολογιστών ψάχνουν στο διαδίκτυο πληροφορίες όπως η ταχύτητα του Philae κατά την προσεδάφισή του, από τι ύψος το απελευθέρωσε η Rosetta, πόσες αναπηδήσεις έκανε, σε τι ύψος και με ποια διάρκεια. Επίσης αξίζει οι μαθητές να ψάξουν πληροφορίες όπως γιατί ονομάστηκε η αποστολή Rosetta ή από που προέρχεται το όνομα Philae. Ακόμα οι μαθητές μπορούν να βρουν πληροφορίες για τον κομήτη 67P, πόσο μεγάλος είναι, ποια είναι η πυκνότητα του και πώς κινείται στο διάστημα. Αναγκαίο σε αυτή τη φάση είναι οι μαθητές να καταλάβουν ποιες είναι αξιόπιστες πηγές στο διαδίκτυο, να μπορούν να διασταυρώσουν τις πηγές που βρήκαν ώστε να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.


Ενδεικτική πηγή στο διαδίκτυο για εύρεση αριθμητικών τιμών της προσεδάφισης του Philae: https://www.quora.com/Can-you-tell-me-everything-about-the-Rosetta-miss…


Αναπηδήσεις Philae


Δεδομένα από το διαδίκτυο

Τα κενά συμπληρώνονται με αριθμούς (όπου απαιτείται αριθμός).

Δημιουργός Σεναρίου: ΜΑΡΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ (Εκπαιδευτικός)

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ (τι είναι;)
Το σενάριο «Η αποστολή της Rosetta: προσγείωση σε κομήτη με ελεύθερη πτώση.» έχει χαρακτηριστεί ως Επαρκές (βαθμολογία 50 μονάδων μέχρι 69.5) ύστερα από αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από δύο αξιολογητές βάσει κριτηρίων που ορίστηκαν από το ΔΣ του ΙΕΠ.
1592