Φάση Σεναρίου
Μαθηματικά (ΔΕ) (Γυμνάσιο)
Διδασκαλία ανάλογων ποσών. Διάκριση αναλογικών μη αναλογικών μεταβολών.
Γραφική παράσταση αναλογίας.
Ζητάμε κατ' αρχήν από τους μαθητές να παραστήσουν σε τρία διαφορετικά συστήματα συντεταγμένων (τυπωμένων στο φύλλο εργασίας) τα ζευγάρια τιμών για καθέναν από τους πίνακες που συμπλήρωσαν στην πρώτη φάση. Αφού ενώσουν σε κάθε περίπτωση μεταξύ τους τα σημεία που σχηματίζονται, καλούνται να εκφράσουν μια εικασία για το είδος της γραμμής στην περίπτωση εκείνη που τα ποσά είναι ανάλογα. Ανοίγοντας πάλι τις εφαρμογές που τους έχουν δοθεί, τσεκάροντας τα αντίστοιχα κουτιά επιλογής και μετακινώντας τη μια κορυφή του γεωμετρικού σχήματος, έχουν τη δυνατότητα να αποτυπώσουν γραφικά περισσότερα ζευγάρια τιμών πλευράς-περιμέτρου ή πλευράς-εμβαδού. Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνουν το συμπέρασμά τους για όλες τις τιμές που παίρνει το μήκος της πλευράς α καθώς μεταβάλλεται σε συνεχές διάστημα. Η αποτύπωση των σημείων στο σύστημα συντεταγμένων, κρίνεται απαραίτητο να γίνει κατ’ αρχήν στο φύλλο εργασίας από τους μαθητές, παρά τη δυνατότητα του λογισμικού να εμφανίσει μια πλήρη αναπαράσταση. Αυτό γίνεται ώστε να κατανοήσουν τον τρόπο αναπαράστασης σημείων στο επίπεδο και να αποκτήσουν δεξιότητες σ’ αυτήν.
Στη συνέχεια οι μαθητές ανοίγουν το αρχείο «ευθεία.g.g.b». Στην οθόνη τους εμφανίζεται μια ευθεία γραμμή που διέρχεται από την αρχή των αξόνων. Με δυο δρομείς a και b μπορούν αντίστοιχα να αλλάξουν την κλίση της ή να την μεταφέρουν παράλληλα. Μετακινώντας το σημείο Α της ευθείας, έχουν τη δυνατότητα να παρατηρούν τον τρόπο με τον οποίο μεταβάλλονται οι συντεταγμένες του και να εμφανίζουν για κάθε θέση του σημείου το λόγο της τιμής του y προς την τιμή του χ που αντιστοιχούν σε αυτή. Τους ζητάμε να επαναλάβουν τις παρατηρήσεις τους αφού αλλάξουν την κλίση της ευθείας, ή αφού την μετατοπίσουν ώστε να μην διέρχεται από την αρχή των αξόνων
Η δραστηριότητα αυτή στοχεύει στο να κατανοήσουν οι μαθητές πως ο λόγος των τιμών δυο ποσών χ και y σταθερός, μόνο σε εκείνη την περίπτωση όπου τα ζεύγη (x,y) αποτυπώνονται σε ευθεία που διέρχεται από την αρχή των αξόνων. Διαπιστώνουν επίσης τη σχέση που έχει ο σταθερός αυτός λόγος (συντελεστής αναλογίας) με την κλίση της ευθείας και την εξίσωσή της. Σε περίπτωση που η ευθεία μετατοπίζεται παράλληλα ώστε να μην διέρχεται από την αρχή των αξόνων ο λόγος των συντεταγμένων δεν παραμένει πλέον σταθερός. Τέλος, οι μαθητές καλούνται να διατυπώσουν και να οργανώσουν τα συμπεράσματά τους για τα αλγεβρικά χαρακτηριστικά της αναλογίας, και την γεωμετρική οπτική αναπαράστασής της στο επίπεδο.