Φάση Σεναρίου

Θρησκευτικά (ΠΕ) (Δημοτικό)

Η ομορφιά και τα μυστικά μιας εικόνας

3 ώρες

Οι εικόνες μάς διδάσκουν

45λεπτά
Φύλλα Εργασίας
conceptual_map.doc diigoymai_tin_istoria.pdf diigoymai_tin_istoria1.pdf diigoymai_tin_istoria2.pdf diigoymai_tin_istoria3.pdf

Γεμάτοι ιερές εικόνες είναι οι Ναοί μας. Οι εικόνες μάς διδάσκουν με την ομορφιά τους, τη γαλήνη της ζωής κοντά στο Χριστό. Σπουδαίοι τεχνίτες αποτύπωσαν την ομορφιά του κόσμου του Θεού επάνω σε αυτές. Κάθε εικόνα είναι κι ένα ολόκληρο βιβλίο. «Βιβλία των αγραμμάτων» ονομάζει τις εικόνες ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, γιατί παραστατικά αποτυπώνονται σε αυτές η διδασκαλία της Εκκλησίας μας και οι βίοι των αγίων μας.

Χωρισμός σε ομάδες. Ο εκπαιδευτικός έχει δημιουργήσει σε διαφορετικά σημεία της αίθουσας χώρους εργασίας και έχει τοποθετήσει πάνω σε κάθε  θρανίο από μία εικόνα. Οι εικόνες αναπαριστούν το ίδιο γεγονός αλλά είναι διαφορετικής τεχνοτροπίας. Οι ίδιες εικόνες έχουν χωριστεί σε 4 κομμάτια ως παζλ για τη δημιουργία 4μελών ομάδων. Κάθε μαθητής επιλέγει ένα τυχαίο κομμάτι από τα παζλ και καλείται να προσεγγίσει όλα τα σημεία στα οποία βρίσκονται οι εικόνες και να αναζητήσει αυτή μέρος της οποίας αποτελεί το δικό του κομμάτι. Ο μαθητής που έχει βρει την εικόνα-ομάδα του παραμένει στη θέση που βρίσκεται μέχρι να συμπληρωθεί η τετραμελής ομάδα. Ακολουθεί συζήτηση για την τεχνοτροπία της εικόνας τους και αν την έχουν συναντήσει ξανά σε άλλες εικόνες και στη συνέχεια οι μαθητές δίνουν ένα όνομα στην ομάδα τους (π.χ. η ομάδα "Ψηφιδωτά").

Στη συνέχεια, όλοι οι μαθητές παρακολουθούν την εικονική περιήγηση σε δύο εκκλησίες (η μία είναι εξ ολοκλήρου αγιογραφημένη και η άλλη όχι). Ακολουθεί συζήτηση για τα συναισθήματα που τους προκαλεί η ύπαρξη των εικόνων σε μια εκκλησία. Κατόπιν, οι μαθητικές ομάδες καλούνται να συμπληρώσουν έναν εννοιολογικό χάρτη με κεντρική έννοια "Η ΕΙΚΟΝΑ" με στόχο την ανίχνευση των αρχικών τους γνώσεων σχετικά με τις εικόνες (ομαδική εργασία).  Ο εννοιολογικός  χάρτης κάθε ομάδας παρουσιάζεται και στις άλλες ομάδες και αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων της τάξης.

Ακολουθεί συζήτηση για το ρόλο των εικόνων, τη θέση τους στην εκκλησία, τον αριθμό των προσώπων που απεικονίζονται σε αυτές, τον τρόπο απεικόνισης των προσώπων και των αντικειμένων και το υλικό πάνω στο οποίο έχει γίνει η απεικόνιση (καταιγισμός ιδεών).

Έπειτα, σε κάθε μαθητική ομάδα δίνεται μια διαφορετική παρουσίαση (εδώ επισυνάπτεται σε μορφή pdf) με εικόνες από τη ζωή της Παναγίας και ο εκπαιδευτικός ζητά από τους μαθητές να συμπληρώσουν το κείμενο δίπλα σε κάθε εικόνα με το οποίο παρουσιάζουν/διηγούνται το γεγονός που απεικονίζεται. Οι μαθητικές ομάδες παρουσιάζουν την ιστορία τους, με εικόνες και αφήγηση, διαδοχικά εφόσον στο σύνολό τους οι εικόνες "διηγούνται" μια ολοκληρωμένη ιστορία. 

Τέλος, με τη χρήση διαδραστικού πίνακα οι μαθητές ασχολούνται με την άσκηση συμπλήρωσης κενών "Ο ρόλος των εικόνων" και με τα κουίζ από το photodendro "Η ομορφιά και τα μυστικά μιας εικόνας" και "Διαβάζοντας κι  άλλες βυζαντινές εικόνες".


Εικονική περιήγηση σε εκκλησία


Παναγία Μανδρακίνα (Κέρκυρα)


Ο ρόλος των εικόνων


ΚΟΥΙΖ: Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΜΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ


ΚΟΥΙΖ: «ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ» ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ


Δημιουργός Σεναρίου: ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΑΦΕΤΖΗ (Εκπαιδευτικός)
Έλεγχος Σεναρίου με τα Προγράμματα Σπουδών: ΣΤΡΑΝΤΖΑΛΗΣ ΠΟΛΥΒΙΟΣ (Σχολικός Σύμβουλος)
Έλεγχος Επιστημονικής Επάρκειας Σεναρίου: ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (Συντονιστής)

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ (τι είναι;)
Το σενάριο «Η ομορφιά και τα μυστικά μιας εικόνας» έχει χαρακτηρισθεί ως Υποδειγματικό ύστερα από εργασία επιστημονικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων (Εκπαιδευτικός Αυξημένων Προσόντων, Σχολικοί Σύμβουλοι, Μέλος ΔΕΠ / Επιστημονικό Προσωπικό του ΙΕΠ).
3319