Φάση Σεναρίου
Θρησκευτικά (ΠΕ) (Δημοτικό)
Τα χαρακτηριστικά της τέχνης των εικόνων
Η ιστορική πορεία της αγιογραφίας έχει αναδείξει διαφορετικές σχολές και τεχνικές απεικόνισης, οι οποίες άλλοτε ακολούθησαν τα καλιτεχνικά ρεύματα και άλλοτε τα δημιούργησαν. Οι μαθητές στο ξεκίνημα της διδακτικής ώρας παρακολουθούν μια παρουσίαση (εδώ παρέχεται σε pdf) με εικόνες διαφορετικές ως προς τη σχολή εικονογράφησης, την τεχνοτροπία και την απεικόνηση (αφόρμηση). Ακολουθεί συζήτηση για τις διαφορές αναφορικά με τα χρώματα, τις μορφές, τα υλικά κ.ά.
Στη συνέχεια, οι μαθητικές ομάδες ασχολούνται με τις δραστηριότητες του Φύλλου Εργασίας (επισυνάπτονται 5 ΦΕ, ένα για κάθε ομάδα) οι οποίες υλοποιούνται με τη χρήση του λογιμικού "Θρησκευτικά Ε'-ΣΤ'" του Π.Ι. και αφορούν τα είδη εικονογραφίας, τις σχολές και τη δυτική θρησκευτική τέχνη. Οι μαθητικές ομάδες παρουσιάζουν την εργασία τους στην τάξη.
Τέλος, με τη χρήση διαδραστικού πίνακα όλοι οι μαθητές ασχολούνται με τις ασκήσεις του λογισμικού "Θρησκευτικά Ε'-ΣΤ'" του Π.Ι., με τις δραστηριότητες από το photodendro "Οι βυζαντινές εικόνες" (σταυρόλεξο) και "Είδη χριστιανικής αγιογραφίας" (άσκηση).
ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: 1) Ως πρόσθετη δραστηριότητα ο εκπαιδευτικός μπορεί να προτείνει την επίσκεψη των μαθητών στην εκκλησία της ενορίας τους (εναλλακτικά σε διαφορετικό ναό η κάθε ομάδα) και ενασχόληση με τη δραστριότητα του Φύλλου Εργασίας με τίτλο "Δημιουργώ μια εικονική περιήγηση" με τη χρήση του photosynth.
2) Οργανωμένη επίσκεψη σε εργαστήρια αγιογραφίας και βιτρώ, συνέντευξη με τους τεχνίτες και παρουσίαση της επίσκεψης σε ιστοχώρο της τάξης ή του σχολείου.
Λογισμικό Θρησκευτικά Ε' - ΣΤ' του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου
ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ: ΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
ΚΕΦ. Δ΄: Δημιουργώντας έναν όμορφο κόσμο (e-books)
Δραστηριότητα : Είδη χριστιανικής αγιογραφίας
Δημιουργός Σεναρίου: ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΑΦΕΤΖΗ (Εκπαιδευτικός)
Έλεγχος Σεναρίου με τα Προγράμματα Σπουδών: ΣΤΡΑΝΤΖΑΛΗΣ ΠΟΛΥΒΙΟΣ (Σχολικός Σύμβουλος)
Έλεγχος Επιστημονικής Επάρκειας Σεναρίου: ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (Συντονιστής)