Μελέτη συνάρτησης (Μονοτονία - Ακρότατα)
Μαθηματικά (ΔΕ) (Γενικό Λύκειο)
Το παρόν σενάριο ασχολείται με τη μελέτη της μονοτονίας και των ακροτάτων μιας συνάρτησης τόσο από τη γραφική παράσταση της συνάρτησης, όσο και μέσω του αλγεβρικού ορισμού της μονοτονίας και των ακροτάτων, μέσω δραστηριοτήτων διερευνητικής μάθησης, στις οποίες αξιοποιούνται οι δυνατότητες του διερευνητικού λογισμικού Geogebra και των διαδραστικών εργαλείων της πλατφόρμας "Αίσωπος". Επίσης ασχολείται με τη μελέτη της μονοτονίας και των ακροτάτων πολυωνυμικών συναρτήσεων α΄ και β΄ βαθμού, μέσω αναπαραστάσεων στις οποίες μελετώνται οι μεταβολές στη γραφική παράσταση ανάλογα με τη μεταβολή των παραμέτρων.

Η μελέτη της μονοτονίας και των ακροτάτων μιας συνάρτησης είναι πολύ σημαντική για τα Μαθηματικά, τις Θετικές Επιστήμες και τις Οικονομικές Επιστήμες, εφόσον για πολλά προβλήματα στα οποία εμπλέκονται μεγέθη των ανωτέρω Επιστημών χρειάζεται να γνωρίζουμε την τάση που έχουν οι τιμές μιας συνάρτησης (ενός μεγέθους) να «αυξάνονται» ή να «μειώνονται» καθώς αυξάνονται οι τιμές μίας ή περισσότερων από τις ανεξάρτητες μεταβλητές και διάφορες άλλες ιδιότητες της συνάρτησης.
Το παρόν σενάριο ασχολείται με τη μελέτη της μονοτονίας και των ακροτάτων μιας συνάρτησης τόσο από τη γραφική παράσταση της συνάρτησης, όσο και με τον αλγεβρικό ορισμό της μονοτονίας και των ακροτάτων. Επίσης ασχολείται με τη μελέτη της μονοτονίας και των ακροτάτων πολυωνυμικών συναρτήσεων α΄ και β΄ βαθμού.
Στο σενάριο χρησιμοποιούνται δραστηριότητες διερευνητικής μάθησης, στις οποίες οι μαθητές εμπλέκονται είτε ατομικά ή σε ομάδες των δύο ατόμων. Η διερευνητική μάθηση υποστηρίζεται από τις σύγχρονες απόψεις των κατασκευαστικών και των κοινωνικοπολιστιστικών θεωριών μάθησης, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι μαθητές ενδείκνυται να εμπλέκονται σε δραστηριότητες μέσω των οποίων κατασκευάζουν ενεργητικά τη γνώση, χρησιμοποιώντας τις προϋπάρχουσες γνώσεις τους και ότι η γνώση προκύπτει ως κοινωνική κατασκευή.
Επίσης στο σενάριο αξιοποιούνται γνωστικά εργαλεία, ειδικότερα το διερευνητικό εκπαιδευτικό λογισμικό Geogebra και το εργαλείο χαρτογράφησης εννοιών CMap Tools. Επίσης αξιοποιούνται ένα πλήθος από διαδραστικά εργαλεία που παρέχονται από την πλατφόρμα, ειδικότερα οι κάρτες διαλόγου και ερωτήσεων, οι εικόνες με διαδραστικά σημεία, οι διαδραστικές ενεργές περιοχές, οι ερωτήσεις μοναδικής επιλογής κλπ. Η χρήση των παραπάνω εργαλείων έχει ως στόχο την ενεργητική συμμετοχή, την αυτενέργεια, τον πειραματισμό των μαθητών και την καλύτερη οπτικοποίηση των εννοιών και διαδικασιών που μελετώνται.
Δημιουργός Σεναρίου: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΡΡΕΣ (Εκπαιδευτικός)
Έλεγχος Σεναρίου με τα Προγράμματα Σπουδών: ΚΕΙΣΟΓΛΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΣ (Σχολικός Σύμβουλος)
Έλεγχος Επιστημονικής Επάρκειας Σεναρίου: ΣΚΟΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (Συντονιστής)