Η άσκηση βλάπτει σοβαρά το κάπνισμα

Ερευνητική Εργασία - Project (Γυμνάσιο)

Η άσκηση βλάπτει σοβαρά το κάπνισμα

3 ώρες
Γενική περιγραφή περιεχομένου

Το κάπνισμα έχει οριστεί τα τελευταία χρόνια ως η κυριότερη απειλή για τη ζωή των νέων ανθρώπων.Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη χαρακτηρίζει ως τη μεγαλύτερη επιδημία όλων των εποχών.Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του Π.Ο.Υ. 2011, κάθε έξι δευτερόλεπτα περίπου πεθαίνει ένας άνθρωπος λόγω της εξάρτησής του από τον καπνό και τα προϊόντα του.

Σύμφωνα με μελέτες οι επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου αυξάνουν όταν η έναρξη του καπνίσματος γίνεται σε νεαρή ηλικία, αλλά και όσα περισσότερα χρόνια καπνίζει. Σε όσο μικρότερη ηλικία γίνεται η έναρξη του καπνίσματος , τόσο πιο πιθανό είναι να γίνουν ενήλικοι καπνιστές.Το τσιγάρο περιέχει 4000 περίπου χημικές ουσίες, εκ των οποίων οι περισσότερες έχουν δηλητηριώδη δράση ενώ τουλάχιστον οι 43 από αυτές ευθύνονται για τη δημιουργία καρκίνου στον οργανισμό.Το κάπνισμα βλάπτει σχεδόν κάθε όργανο του ανθρώπινου σώματος, και ιδιαιτέρως την καρδιά και τους πνεύμονες, ενώ προκαλεί καρδιοπάθειες και καρκίνο.Επίσης το παθητικό κάπνισμα είναι μια νοσηρή κατάσταση που σκοτώνει ανθρώπους οι οποίοι άθελά τους εισπνέουν επικίνδυνες τοξικές ουσίες που προέρχονται από τον καπνό του τσιγάρου. 

Έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση βελτιώνει την υγεία και ευεξία του ατόμου.Εκτός από τις ευεργετικές επιδράσεις της στον ανθρώπινο οργανισμό, επηρεάζει την ψυχική διάθεση και έχει θετική επίδραση στη μείωση της επιθυμίας για κάπνισμα. Η ένταξη προγραμμάτων άσκησης μέσα σε προγράμματα διακοπής καπνίσματος, είναι πιθανό να ενισχύσει την προσπάθεια των καπνιστών να περιορίσουν ή να διακόψουν το κάπνισμα. Σε γενικές γραμμές όσο πιο πολύ ασκούνται τα άτομα τόσο λιγότερο καπνίζουν.  Αυξάνει την αυτοπεποίθηση του ατόμου και το βοηθά να αντιμετωπίσει δυναμικά όλα εκείνα τα προβλήματα που του δημιουργεί η εξάρτηση από τη νικοτίνη.Σχετικές έρευνες δείχνουν ότι μέσω της άσκησης οι άνθρωποι ρυθμίζουν το στρες, ακολουθούν ένα υγιεινό τρόπο ζωής και γενικά προσπαθούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.


Εκπαιδευτικό Πρόβλημα

Με το παρόν διδακτικό σενάριο επιδιώκεται οι μαθητές να ενημερωθούν για τις  επιπτώσεις του καπνού και τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στον ανθρώπινο οργανισμό. Μέσα από τη βιωματική και ενεργητική μάθηση να αναπτύξουν ικανότητες και δεξιότητες ώστε να κατανοήσουν τις επιρροές, να αντισταθούν στην πίεση των άλλων και να ασκηθούν στη λήψη απόφασης. Τέλος αφού ενημερωθούν για τα οφέλη της άσκησης να γίνουν σωματικά δραστήριοι και να την αναγνωρίσουν  ως εναλλακτικό τρόπο αποφυγής - μείωσης του καπνίσματος. 

at 50/100
Εκπαιδευτική Βαθμίδα που απευθύνεται το σενάριο
Γυμνάσιο
Θεματική Ταξινομία
Ερευνητική Εργασία - Project >
Τύπος Διαδραστικότητας
Ενεργός μάθηση
Επίπεδο Διαδραστικότητας
μεσαίο
Προτεινόμενη ηλικιακή ομάδα:
-6
6-9
9-12
12-15
15-18
18-25
25+
Φάσεις Ψηφιακού Σεναρίου:
Γνωρίζω τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος
45λεπτά
Χώρος Υλοποίησης
Εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών με σύνδεση στο διαδίκτυο
Κατανοώ τις επιρροές και λαμβάνω αποφάσεις
45λεπτά
Χώρος Υλοποίησης
Εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών με σύνδεση στο διαδίκτυο
Η άσκηση ως μέσο πρόληψης κατά του καπνίσματος
45λεπτά
Χώρος Υλοποίησης
Κλειστό γυμναστήριο
Διδακτικοί Στόχοι
Να κατανοήσουν την έννοια της εξάρτησης σε σχέση με τη χημική σύσταση του καπνού (νικοτίνη)
Να κατανοήσουν τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στον ανθρώπινο οργανισμό
Να κατανοήσουν τις επιρροές και να ενισχύσουν την ικανότητα λήψης απόφασης
Να κατανοήσουν τη θετική επίδραση της άσκησης ως μέσο πρόληψης κατά του καπνίσματος
Λέξεις κλειδιά που χαρακτηρίζουν τη θεματική του σεναρίου
εξάρτηση, κάπνισμα, επιρροές, Λήψη Απόφασης, άσκηση,
Υλικοτεχνική υποδομή
Εργαστήριο υπολογιστών με σύνδεση στο διαδίκτυο, μπάλες, κασετόφωνο, cd
Δημιουργός Σεναρίου: ΕΥΓΕΝΙΑ ΓΚΟΡΤΣΙΛΑ (Εκπαιδευτικός)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ (τι είναι;)
Το σενάριο «Η άσκηση βλάπτει σοβαρά το κάπνισμα» έχει χαρακτηριστεί ως Βέλτιστο (βαθμολογία 70 μονάδων και άνω) ύστερα από αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από δύο αξιολογητές βάσει κριτηρίων που ορίστηκαν από το ΔΣ του ΙΕΠ.