Φάση Σεναρίου

Προσχολική Παιδαγωγική (Προσχολική)

Το ταξίδι του μικρού Πρίγκιπα

3 ώρες

Γνωριμία με την ιστορία του μικρού Πρίγκιπα

60λεπτά
Φύλλα Εργασίας
agapi_einai.docx filia_einai.docx

 Η αφόρμηση για το θέμα έγινε όταν κάποιο από τα παιδιά παρακολούθησε σε θέατρο τον μικρό Πρίγκιπα και μας το ανέφερε. Κάποιο άλλο παιδί είπε ότι την ξέρει την ιστορία, έχει το τρισδιάστατο βιβλίο. Αρκετά ήξεραν την ιστορία. Έτσι ξεκινά η συζήτηση.

Ο/Η νηπιαγωγός βοηθά στην εξέλιξη της συζήτησης ώστε να ειπωθούν τα θέματα που θίγει το έργο, το τι το καθιστά τόσο σημαντικό, κατά τη γνώμη τους, γιατί αντέχει στον χρόνο και γιατί διαβάζεται από όλες τις ηλικίες. Αποφασίζεται να διαβαστεί το παραμύθι. Επειδή ο χρόνος δεν επιτρέπει να διαβαστούν όλα τα κεφάλαιο, μια ενδιαφέρουσα περίληψη του βιβλίουγια τα παιδιά της ηλικίας αυτής  υπάρχει στον σύνδεσμο: http://androniki.eu/wp-content/uploads/2013/01/%CE%9F-%CE%BC%CE%B9%CE%B…. Σε αυτήν τη φάση είναι σκόπιμο να διαβαστεί το παραμύθι μόνο από κείμενο χωρίς εικόνες, για να μπορέσουν τα παιδιά να φανταστούν και να δημιουργήσουν τις δικές τους εικόνες. Το τέλος της ιστορίας δε διαβάζεται.

Στα σημεία που θίγονται αξίες ζωής γίνεται συζήτηση (τι είναι φιλία, πού βρίσκουμε φίλους, πώς θα νιώθαμε μόνοι, τι πρέπει να κάνουμε για να μη χάσουμε τους φίλους μας, πώς δείχνουμε την αγάπη, γιατί η αγάπη είναι σημαντική στη ζωή μας...). Στη συνέχεια δίνουν το δικό τους τέλος του παραμυθιού.

Στο τέλος δίνονται φύλλα εργασίας και τα παιδιά ζωγραφίζουν τι είναι φιλία και τι είναι αγάπη. Οι εργασίες τους μπορούν να γίνουν ένα βιβλίο που θα μείνει στη βιβλιοθήκη της τάξης ή θα μοιραστεί στους γονείς.


Δημιουργός Σεναρίου: ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΤΟΖΙΟΥ (Εκπαιδευτικός)
Έλεγχος Σεναρίου με τα Προγράμματα Σπουδών: ΤΣΑΜΠΑΖΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (Σχολικός Σύμβουλος)
Έλεγχος Επιστημονικής Επάρκειας Σεναρίου: ΣΟΦΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ (Συντονιστής)

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ (τι είναι;)
Το σενάριο «Το ταξίδι του μικρού Πρίγκιπα» έχει χαρακτηρισθεί ως Υποδειγματικό ύστερα από εργασία επιστημονικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων (Εκπαιδευτικός Αυξημένων Προσόντων, Σχολικοί Σύμβουλοι, Μέλος ΔΕΠ / Επιστημονικό Προσωπικό του ΙΕΠ).
562