Φάση Σεναρίου

Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός (Γενικό Λύκειο)

Δημιούργησε το δικό σου βασίλειο/κράτος/πολιτεία/ομοσπονδία

3 ώρες

Αφόρμηση

20λεπτά
Φύλλα Εργασίας
dimioyrgise_ti_diki_soy_politeia.docx

Με αφορμή μία εικόνα από τη διάσημη, ανάμεσα στους έφηβους, σειρά Game of Thrones, ένα βίντεο και ένα φύλλο εργασίας, προορισμένα για ιδεοθύελλα, οι μαθητές στην ολομέλεια συζητούν με τη μορφή των ερωταποκρίσεων, για το πώς και ποια μορφή θα ήθελαν να έχει ο κόσμος που θα δημιουργούσαν και θα ζούσαν. Ο εκπαιδευτικός αξιοποιεί τις επισημάνσεις που θεωρεί κατάλληλες για τα επόμενα βήματα του σεναρίου, καταγράφει στον πίνακα κάποιους ενδεικτικούς τομείς μίας νεοσύστατης πολιτείας –πολίτευμα, οικονομία, τέχνη κ.α- τους οποίους οι μαθητές καλούνται να σχεδιάσουν από την αρχή. Για την ενέργεια αυτή οι μαθητές θα πρέπει να ανακαλέσουν στη μνήμη τους τα στοιχεία κοινωνικοπολιτικής οργάνωσης και πολιτισμού που προσπέλασαν μέσα από το μάθημα του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.  


Ο "κόσμος" μιας διάσημης σειράς

Πώς η ανασύνθεση στοιχείων πολιτισμού μπορεί να οδηγήσει στην 'επιτυχία'

Πιστεύετε ότι ο δημιουργός της σειράς γνώριζε στοιχεία πολιτισμού και ιστορίας άλλων εποχών;;;

Φτιάξε την πατρίδα σου

Αφόρμηση για τους μαθητές

Σχολιάστε το πόσο εύκολο ή δύσκολο πιστεύετε ότι είναι να φτιάξεις τον δικό σου "κόσμο'. Σε ποιους τομείς πρέπει να εστιάσεις;

Δημιουργός Σεναρίου: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΟΥΦΑΣ (Εκπαιδευτικός)
Έλεγχος Σεναρίου με τα Προγράμματα Σπουδών: ΚΟΡΝΑΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Σχολικός Σύμβουλος)
Έλεγχος Επιστημονικής Επάρκειας Σεναρίου: ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ (Συντονιστής)

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ (τι είναι;)
Το σενάριο «Δημιούργησε το δικό σου βασίλειο/κράτος/πολιτεία/ομοσπονδία» έχει χαρακτηρισθεί ως Υποδειγματικό ύστερα από εργασία επιστημονικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων (Εκπαιδευτικός Αυξημένων Προσόντων, Σχολικοί Σύμβουλοι, Μέλος ΔΕΠ / Επιστημονικό Προσωπικό του ΙΕΠ).
970