Φάση Σεναρίου
Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων (Προσχολική)
Επίσκεψη στο Αρχ. Μουσείο.
Με τα πόδια και σε ζευγάρια σε μία γραμμή, πηγαίνουμε στο αρχαιολογικό μουσείο του Πυθαγορείου. Κάθε τόσο συμβουλευόμαστε τον χάρτη που τυπώσαμε σε Α3 από το google earth για να βλέπουμε αν ακολουθούμε την σωστή διαδρομή και αν πλησιάζουμε.
Πριν μπούμε μέσα, στον ανοιχτό χώρο μπροστά στην είσοδο, συγκεντρωνόμαστε όλοι και επαναλαμβάνουμε τους κανόνες επίσκεψης στο μουσείο που είχαμε αναφέρει στην πρώτη φάση.
Μπαίνουμε στο μουσείο, τα παιδιά αφήνουν τα πράγματά τους (τσάντες-ρούχα) στην γκαρνταρόμπα του μουσείου. Δίνω σε κάθε παιδί ένα φύλλο εργασίας (αυτό που είχε περιγραφεί στην πρώτη φάση) και ένα μολύβι με γόμα. Προχωράμε στον διάδρομο του μουσείου και κάθε φορά που εντοπίζουμε στις προθήκες κάποιο έκθεμα που παριστάνει ζώο (π.χ. αγγείο με εικονογράφηση ζώου, αγγείο με μορφή ζώου, γλυπτό, νόμισμα κλπ) εφιστώ την προσοχή όλων των παιδιών σε αυτό. Το σχολιάζουμε:τι ζώο είναι, από τι υλικό είναι, για ποιά μορφή τέχνης πρόκειται (ζωγραφική, αγγειοπλαστική, γλυπτική, μεταλλοτεχνία, ψηφιδωτό, φρέσκο). Όλοι κάνουν τσεκ ή Χ στο αντίστοιχο κουτάκι του φύλλο εργασίας που κρατάνε.
Εγώ παίρνω φωτογραφίες με την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Αν υπάρχει κι άλλη συνάδελφος θα φωτογραφίζει εκείνη για να μπορώ εγώ να συντονίζω.
Παρατηρούμε οτι υπάρχουν και μυθικά πλάσματα με χαρακτηριστικά ζώου και ανθρώπου ή πολλών ζώων μαζί (π.χ. σειρήνες). Δεν τα καταγράφουμε γιατί δεν είναι ζώα. Κατατάσσονται σε άλλη κατηγορία (μυθικά πλάσματα). Υπάρχουν ή υπήρξαν πραγματικά;
Παρατηρούμε οτι κάποια από τα εκθέματα δεν είναι ελληνικής προέλευσης. Γιατί; (Ήταν αφιερώματα στον ναό της Ήρας από άλλους λαούς).
Επιστρέφουμε στο νηπιαγωγείο όπως ήρθαμε.
χάρτης Πυθαγορείου Διευκρίνιση
Διαδρομή μετάβασης στο μουσείο.
Δημιουργός Σεναρίου: Αγλαϊα Ζερμπίνη (Εκπαιδευτικός)