Μελέτη των συνεπειών του στατικού ηλεκτρισμού: Υπακοή, Φιλία, Παράλογες αγάπες
Φυσική (ΔΕ) (Γυμνάσιο)
Μελέτη των συνεπειών του στατικού ηλεκτρισμού: Υπακοή, Φιλία, Παράλογες αγάπες
Η προτεινόμενη διδασκαλία αρθρώνεται σε τρεις φάσεις, συνολικά επτά δραστηριότητες, που βασίζονται στη χρήση απλών/καθημερινών υλικών αλλά και προσομοιώσεων.
Σ’ αυτές τις δραστηριότητες διερευνώνται έννοιες όπως αυτές του ηλεκτρισμένου σώματος, της ηλεκτρικής δύναμης, ηλεκτρικών φορτίων και μελετώνται οι τρόποι ηλέκτρισης με τριβή και εξ επαγωγής.
Οι δραστηριότητες ακολουθούν την πορεία:
- Βασικές έννοιες του στατικού ηλεκτρισμού (ηλέκτριση, ηλεκτρική δύναμη, φορτία).
- Χαρακτηριστικά ηλεκτρικών δυνάμεων.
- Είδη φορτίων.
- Ηλέκτριση με τριβή και εξ επαγωγής.
- Δομή του ατόμου (συνοπτικά).
- Ηλεκτρικοί αγωγοί και μονωτές.
- Αναφορά στην αρχή διατήρησης του ηλεκτρικού φορτίου.
- Ανασκόπηση για εμπέδωση όλων των παραπάνω με ένα επιπλέον πείραμα με απλά υλικά και μία νέα προσομοίωση.

Είναι δυνατό άψυχα αντικείμενα να υπακούν τις διαταγές μας; Μπορούν να αναπτύσουν μεταξύ τους φιλίες και αγάπες, ακόμη κι αν δεν ταιριάζουν μεταξύ τους; Την απάντηση δίνει ένα σενάριο διδακτικό (και όχι επιστημονικής φαντασίας), που φιλοδοξεί να συστήσει την έννοια του στατικού ηλεκτρισμού στους μαθητές της Γ' Γυμνασίου.
Κι επειδή ο στατικός ηλεκτρισμός είναι η ενότητα της Φυσικής που καλωσορίζει τους μαθητές της Γ' Γυμνασίου αμέσως μετά τα καλοκαιρινά τους μπάνια, τι πιο ωραίο από το να εφαρμοσθεί το σενάριο ταυτόχρονα σε δύο τάξεις διαφορετικών σχολείων! Έτσι αναπτύσονται πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις, πιο ποικίλες ιδέες, αλλά και νέες, όχι φατσοβιβλιόπληκτες, γνωριμίες. Άλλωστε η πρώτη (καλή) εντύπωση πάντα μετράει.
Για την ιστορία, μία αρχική και πολύ πιο απλουστευμένη μορφή του σεναρίου αυτού υλοποιήθηκε ήδη από τον υπογράφοντα, με τη συνεργασία του 3ου Γυμνασίου Καβάλας και του Ελληνικού Γυμνασίου Φρανκφούρτης.
• Ένα καλαμάκι
• Ένα πλαστικό μπουκάλι με καπάκι
• Ένα μπαλόνι
• Ένα άδειο μεταλλικό κουτάκι αναψυκτικό
Β. Οι προσομοιώσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε στο εργαστήριο πληροφορικής, είτε σε οποιαδήποτε αίθουσα διδασκαλίας, εφόσον οι μαθητές έχουν netbooks, οπότε χρησιμοποιούν ένα ανά ομάδα. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, τότε το σενάριο απαιτεί την ύπαρξη βιντεο-προβολέα ή τηλεόρασης και τον συνδεδεμένο με αυτόν Η/Υ. Το σενάριο μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί σε όλες τις παραπάνω συνθήκες. Τα λογισμικά προσομοίωσης που χρησιμοποιούνται εκτελούνται στον φυλλομετρητή (αν υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο) ή κατεβασμένα στον (ή στους) Η/Υ.
Στην περίπτωση συνεργασίας δύο σxολείων και ταυτόχρονη εκτέλεση του σεναρίου από τους μαθητές τους απαιτούνται οπωσδήποτε:
• Σύνδεση ιντερνετ
• Λογισμικό τηλεδιάσκεψης (π.χ. Skype)
• Βιντεοπροβολέας ή τηλεόραση συνδεδεμένα με υπολογιστή
E. Petridou, D. Psillos, E. Hatzikraniotis, J. Viiri, (2009). Design and development of a microscopic model for polarization. Physιcs. Education, 44 (6), pp. 589-598.
Δημιουργός Σεναρίου: Εμμανουήλ Κουσλόγλου (Εκπαιδευτικός)