Φάση Σεναρίου
Γαλλική Γλώσσα (Γυμνάσιο)
Drôles de portraits !
Στόχοι της τρίτης φάσης του ψηφιακού διδακτικού σεναρίου είναι αφενός η βαθύτερη κατανόηση του έργου του Arcimboldo και αφετέρου ο εμπλουτισμός και η εμπέδωση του λεξιλογίου που αναφέρεται στις εποχές και τα τέσσερα στοιχεία της φύσης. Παρουσιάζουμε τη σειρά πορτρέτων Τέσσερα Στοιχεία: Γη, Φωτιά, Αέρας, Νερό υπό μορφήν Δραστηριότητας Καρτών ερωτήσεων (Activité 1 : Les Quatre Eléments) και ακολουθεί απλή Δραστηριότητα αντιστοίχησης (Activité 2 : Drôles de têtes!) και ένα Παιχνίδι μνήμης (Jeu de mémoire) ως εισαγωγή για τις δύο Δραστηριότητες παραγωγής προφορικού λόγου που ακολουθούν.
α) Καλούμε τους μαθητές να εργαστούν σε δυάδες ώστε να συμπληρώσουν τον πίνακα του Φύλλου Εργασίας (Vos impressions…) με επίθετα που χαρακτηρίζουν, κατά την άποψή τους, την κάθε προσωπογραφία, και στη συνέχεια, να αιτιολογήσουν με απλό λόγο την επιλογή τους και να εκφράσουν τις εντυπώσεις που τους προκαλεί το κάθε πορτρέτο, χρησιμοποιώντας τα επίθετα που προτείνονται ή/και περισσότερα ακόμη που γνωρίζουν ή αναζητούν στο λεξικό, π.χ. L’Hiver est vieux parce qu’il est ridé. Je n’aime pas ce portrait parce qu’il est effrayant.
β) Στη συνέχεια, καλούμε τους μαθητές να παρατηρήσουν ότι στη σειρά πορτρέτων των τεσσάρων στοιχείων, όπως συμβαίνει και με τα προφίλ των τεσσάρων εποχών, δύο πρόσωπα είναι στραμμένα προς τα δεξιά και δύο προς τα αριστερά και συνδυάζονται μεταξύ τους, αλλά και με τα προφίλ των τεσσάρων εποχών. Τους καλούμε να κάνουν διάφορους συνδυασμούς και να αιτιολογήσουν την επιλογή τους: αντικριστά προφίλ, χαρακτηριστικά εποχών / στοιχείων, χρώματα… (Activité 3 : Paires d’allégories).
Τέλος, τους καλούμε να συμπληρώσουν τα κενά στο ποίημα που συνοδεύει τους πίνακες, συνδυάζοντας την κάθε εποχή με ένα στοιχείο της φύσης (Activité 4 : Poème).
Ως επίλογο, με στόχο να κεντρίσουμε την περιέργεια των μαθητών για περαιτέρω διερεύνηση του έργου του Arcimboldo, προτείνουμε τη διαδραστική παρουσίαση με παιγνιώδη στοιχεία Les personnifications des métiers με τρία ακόμη έργα του ζωγράφου που φανερώνουν την πρωτοτυπία της μεθόδου του και την εφευρετικότητά του: το πορτρέτο του Κηπουρού (Le Jardinier, 1η Διαφάνεια) που απεικονίζει τα λαχανικά που μάζεψε ο κηπουρός μέσα σε μια σαλατιέρα και καλούμε τους μαθητές να εντοπίσουν… τον κηπουρό! (2η Διαφάνεια). Η ίδια προσέγγιση και με το πορτρέτο του Μάγειρα (Le Cuisinier, 3η & 4η Διαφάνεια). Τέλος, παρουσιάζουμε το πορτρέτο του Βιβλιοθηκάριου (Le Bibliothécaire, 5η Διαφάνεια) χωρίς να αποκαλύψουμε τον τίτλο του και τους καλούμε να σκεφτούν έναν τίτλο για το πορτρέτο αυτό αιτιολογώντας την άποψή τους.
Jeu de mémoire Διευκρίνιση
Activité 1 : Les Quatre Éléments Διευκρίνιση
Activité 4 : Poème Διευκρίνιση
Les personnifications des métiers Διευκρίνιση
Activité 3 : Paires d'allégories Διευκρίνιση
Δημιουργός Σεναρίου: ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΒΑΡΑΤΖΗ (Εκπαιδευτικός)