Φάση Σεναρίου

Βιολογία (Γενικό Λύκειο)

ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

3 ώρες

Δραστηριότητα αφόρμησης

5λεπτά
Φύλλα Εργασίας
a_fyllo_ergasias.pdf

1η διδακτική ώρα: Στόχος 1. Ο καθηγητής δίνει στους μαθητές το Φύλλο εργασίας 1 στο οποίο υπάρχει μια εικόνα από ποδοσφαιρικό αγώνα και τους ζητά να παρατηρήσουν την εικόνα και να εξηγήσουν τι συμβαίνει στο σώμα των δύο ποδοσφαιριστών . Ποιο σύστημα του σώματος τους θα ενεργοποιηθεί προκειμένου να αντιδράσουν; Να δικαιολογήσουν την απάντησή τους. 

2η διδακτική ώρα: Στόχος 1. Ο καθηγητής δίνει στους μαθητές το Φύλλο εργασίας 2 στο οποίο υπάρχει μια εικόνα και η περιγραφή "Κτυπά το κουδούνι της εξώπορτας ενώ είστε καθισμένοι στη κουζίνα. Πηγαίνετε και ανοίγετε την πόρτα. Περιγράψτε τη δράση του νευρικού συστήματος"

3η διδακτική ώρα: Στόχος 5. Ο καθηγητής δίνει στους μαθητές το Φύλλο εργασίας 3 στο οποίο υπάρχουν δυο εικόνες και η περιγραφή "Σε ποιες ανώτερες πνευματικές λειτουργίες αναφέρονται οι παραπάνω εικόνες; Συζητήστε τις απόψεις σας με την τάξη".

Ακούει τις απαντήσεις χωρίς να επιβεβαιώνει ή να απορρίπτει. Κάνει ερωτήσεις για ανίχνευση γνώσεων ή εσφαλμένων αντιλήψεων σχετικά με το νευρικό σύστημα. 

( Επισυνάπτεται  το αρχείο "a_fyllo_ergasias.doc" στο οποίο υπάρχουν οι δραστηριότητες αφόρμησης και για τις 3 διδακτικές ώρες)

Προαιρετική 4η διδακτική ώρα: Δραστηριότητα αφόρμησης θα αποτελέσει μια ερώτηση του τύπου:  «Και τώρα που μάθατε τη θεωρία του νευρικού συστήματος πόσο σίγουροι είστε ότι μπορείτε να την εφαρμόσετε και στην πράξη; Ας δοκιμάσουμε μέσα από ένα παιχνίδι.»

 

Δημιουργός Σεναρίου: ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΑ (Εκπαιδευτικός)

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ (τι είναι;)
Το σενάριο «ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ» έχει χαρακτηριστεί ως Βέλτιστο (βαθμολογία 70 μονάδων και άνω) ύστερα από αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από δύο αξιολογητές βάσει κριτηρίων που ορίστηκαν από το ΔΣ του ΙΕΠ.
2497