Φάση Σεναρίου

Βιολογία (Γενικό Λύκειο)

ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

3 ώρες

Μελέτη μέσω λογισμικού ή διαδραστικού παιχνιδιού

10λεπτά

Στην φάση αυτή θα χρειαστεί να γίνει χρήση του λογισμικού "Η εγκυκλοπαίδεια του ανθρωπίνου σώματος - DKbody". Πρόκειται για ένα λογισμικό που μελετούν οι συνάδελφοι που παρακολουθούν τη επιμόρφωση Β επιπέδου στις ΤΠΕ, καθώς είναι κατάλληλο για σχολική χρήση σε θέματα σχετικά με το ανθρώπινο σώμα, έχοντας κερδίσει πολλές διεθνείς διακρίσεις.

1η διδακτική ώρα:Στόχος 4. Οι μαθητές παροτρύνονται να ανοίξουν το λογισμικό Dkbody. Από το εικονίδιο «Μηχανή του σώματος» να επιλέξουν «Δομή νευρικού συστήματος» κεντρικό και περιφερικό και να εστιάσουν στα στοιχεία εγκέφαλος – νωτιαίος μυελός. Να πλοηγηθούν στις σελίδες του λογισμικού και να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους παρέχει.

2η διδακτική ώρα: Στόχος 1. Οι μαθητές παροτρύνονται πάλι να ανοίξουν το λογισμικό Dkbody. Από το εικονίδιο «Μηχανή του σώματος» να επιλέξουν αυτή τη φορά «Πως λειτουργεί το σύστημα», να κάνουν κλικ στους αισθητικούς και κινητικούς νευρώνες και να πατήσουν «►» για να δουν την εικόνα «Νευρικά ερεθίσματα». Στη συνέχεια, να μελετήσουν την απάντησή τους στην Δραστηριότητα 1. Κατάφεραν να εξηγήσουν τη δράση του νευρικού συστήματος με ακρίβεια; Να συζητήσουν τις διαφορές που εντόπισαν με την τάξη.

3η διδακτική ώρα: Στόχος 5. Οι μαθητές αφού συμπληρώσουν το κλαδόγραμμα με τις κατάλληλες λέξεις, παροτρύνονται πάλι να ανοίξουν το λογισμικό Dkbody. Από το εικονίδιο «Μηχανή του σώματος» να επιλέξουν «Ανατομία», «Εγκέφαλος» και στη συνέχεια πάλι από το εικονίδιο «Μηχανή του σώματος» να επιλέξουν «Λειτουργίες εγκεφάλου» και να διαβάσουν τα γενικά στοιχεία. 

Προαιρετική 4η διδακτική ώρα: Οι μαθητές παροτρύνονται να ασχοληθούν με το διαδραστικό παιχνίδι του bbc, uk «nervous system game». (μέγιστος χρόνος απασχόλησης 30 λεπτά)

 

 

 


Κλαδόγραμμα

Συμπληρώστε το κλαδόγραμμα με τις κατάλληλες λέξεις από αυτές που σας δίνονται.

«nervous system game»


Δημιουργός Σεναρίου: ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΑ (Εκπαιδευτικός)

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ (τι είναι;)
Το σενάριο «ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ» έχει χαρακτηριστεί ως Βέλτιστο (βαθμολογία 70 μονάδων και άνω) ύστερα από αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από δύο αξιολογητές βάσει κριτηρίων που ορίστηκαν από το ΔΣ του ΙΕΠ.
2498