Φάση Σεναρίου

Ερευνητική Εργασία - Project (Γυμνάσιο)

Συνέντευξη από τον Γερμανό Ιστορικό κ. Hagen Fleischer και μετάφραση

3 ώρες

Εισαγωγή στη γενικότερη θεματική

90λεπτά
  1. Πριν τη συνέντευξη.- Εισαγωγή στη γενικότερη θεματική: «γερμανικές αποζημιώσεις», «Γερμανία», «H. Fleischer» (ανάπτυξη πολιτισμικής αντίληψης). Οι μαθητές ρωτήθηκαν για την άποψή τους (καταιγισμός ιδεών),ενημερώθηκαν και παρακολούθησαν τη συνέντευξη  που είχε παραχωρήσει ο κύριος κ H. Fleischer στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και συγκεκριμένα στον κ. Σταύρο Θεοδωράκη. Με τον τρόπο αυτό ήρθαν σε πρώτη επαφή μαζί του και ενημερώθηκαν ότι γεννήθηκε στη Βιέννη, από το 1977 ζει μόνιμα στην Ελλάδα και από το 1985 είναι Έλληνας πολίτης. Γερμανοέλληνας όπως χαρακτηριστικά μας είπε. είναι καθηγητής ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας του πανεπιστημίου Αθηνών, έχει δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα στην ιστορική μελέτη των ετών της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και μέσω αυτής,  συνέβαλε στη βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε ο πρώτος ιστορικός σε ελληνικό πανεπιστήμιο, που δίδαξε την ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
  2. «Eίναι φίλοι μας οι Γερμανοί; Δικαιούται η Ελλάδα πολεμικές αποζημιώσεις; Το κατοχικό δάνειο που είχαν πάρει οι Γερμανοί θα αποπληρωθεί ποτέ; Μπορεί ένα θύμα της σφαγής του Διστόμου να συνυπάρχει σήμερα με τους Γερμανούς; Στον Σταύρο Θεοδωράκη μίλησε και η Αφροδίτη Μπασδέκη, μαθήτρια του Γερμανικού Σχολείου Αθηνών που έχει μητέρα Γερμανίδα και πατέρα Έλληνα. Ο παππούς της Γεώργιος Μπασδέκης είναι από τους επιζήσαντες της σφαγής του Διστόμου. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία μας αλλά ούτε και να μας κυνηγάνε οι αμαρτίες των παππούδων μας», παραδέχεται η Αφροδίτη".
     

Ελληνογερμανικές σχέσεις


Δημιουργός Σεναρίου: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΡΟΔΡΟΜΙΔΟΥ (Εκπαιδευτικός)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ (τι είναι;)
Το σενάριο «Συνέντευξη από τον Γερμανό Ιστορικό κ. Hagen Fleischer και μετάφραση» έχει χαρακτηριστεί ως Επαρκές (βαθμολογία 50 μονάδων μέχρι 69.5) ύστερα από αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από δύο αξιολογητές βάσει κριτηρίων που ορίστηκαν από το ΔΣ του ΙΕΠ.
2780