Φάση Σεναρίου

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας (Δημοτικό)

Γερά Δοντάκια

3 ώρες

Υγιεινή του στόματος

60λεπτά
Φύλλα Εργασίας
haroymena_kai_lypimena_dontakia.docx vivlio_pollaplon_erotiseon.docx

Στόχος της τρίτης Φάσης είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τους παράγοντες που συμβάλλουν στη σωστή υγιεινή του στόματος (διατροφή, καθημερινές συνήθειες υγιεινής). Θα μελετησούν τις αρρώστιες των δοντιών, θα μάθουν να τις εντοπίζουν και να τις προλαμβάνουν.

 

1η Δραστηριότητα   (20 λεπτά)

Ο εκπαιδευτικός κάνει μια σύντομη επισκόπηση σε όσα μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί και ενημερώνει τους μαθητές για το αντικείμενο της ενότητας. Ως αφόρμηση παρουσιάζεται η εικόνα με τίτλο «Στάδια της τερηδόνας» και ο εκπαιδευτικός ρωτάει τους μαθητές αν γνωρίζουν τι είναι η τερηδόνα. Μετά απο μια σύντομη συζήτηση ο εκπαιδευτικός κάνει μια μικρή σχετική εισήγηση:

Α. Η τερηδόνα θεωρείται η πιο διαδεδομένη αρρώστια του στόματος που καταστρέφει σταδιακά τους ιστούς του δοντιού (αδαμαντίνη, οδοντίνη, πολφό)

Β. Άλλες αρρώστιες είναι η ουλίτιδα (πρήζονται τα ούλα και αποκτούν έντονο κόκκινο χρώμα, ενώ όταν βουρτσίζουμε τα δόντια αιμορραγούν) και η περιοδοντίτιδα (καταστρέφει τα ούλα και τα κόκκαλα και το δόντι γίνεται χαλαρό και πέφτει).

Δίνεται χρόνος στους μαθητές να ανταλλάξουν σχετικές εμπειρίες, είτε των ιδίων, είτε των γονιών τους. Εδώ, αναφέρεται για πρώτη φορά η επίσκεψη στον οδοντίατρο, πόσο συχνά πρέπει να γίνεται και γιατί κρίνεται απαραίτητη. Επισημαίνεται η σημαντικότητα της σωστής φροντίδας των δοντιών και οι συνέπειες από την παραμέλησή της, όπως ο πόνος και η άσχημη εμφάνιση του στόματος. Οι εκπαιδευτικός ρωτάει τους μαθητές αν πλένουν τα δόντια τους, πόσο συχνά, με ποιο μέσο και ποιος τους έχει μάθει να το κάνουν. 

Στο σημείο αυτό προβάλλεται το βίντεο με τίτλο «Επίσκεψη στον οδοντίατρο» διάρκειας 5 λεπτών περίπου. Κατά την προβολή του γίνεται διακοπή, όπου θεωρείται απαραίτητο, για σχόλια και διευκρινίσεις.

 

2η Δραστηριότητα   (10 λεπτά)

Ορμώμενοι από το βίντεο ζητάμε απο τους μαθητές να αναφέρουν, αν γνωρίζουν, τροφές που βοηθούν τα δόντια και τροφές που τα επιβαρύνουν.  Ο εκπαιδευτικός οδηγεί τη συζήτηση στην βλαβερή επίδραση της ζάχαρης στα δόντια. Εδώ, παρουσιάζεται η εικόνα «Χαρούμενα και Λυπημένα Δοντάκια», σχολιάζεται και τονίζονται οι ευεργετικές και οι βλαβερές για τα δόντια κατηγορίες τροφίμων. Στο σημείο αυτό ο εκπαιδευτικός βοηθά τους μαθητές να εντοπίσουν στο "χαρούμενο" δοντάκι την κατηγορία των γαλακτοκομικών τροφίμων και εξηγεί οτι η προσφορά τους σε ασβέστιο βοηθά, εκτός από τα οστά και τα δόντια να είναι γερά και υγιή.

 

3η Δραστηριότητα   (10 λεπτά)

Για περαιτέρω εμπέδωση, δίνονται στους μαθητές συναφείς δραστηριότητες τις οποίες μπορούν να εκπονήσουν είτε σε ομάδες είτε ατομικά:

- Φύλλο Εργασίας 1

- Φύλλο Εργασίας 2.

 

4η Δραστηριότητα   (10 λεπτά)

Προκειμένου οι μαθητές μέσω του παιχνιδιού να χαλαρώσουν και να εξοικειωθούν με το γνωστικό αντικείμενο, εκπονείται μια εικαστική δραστηριότητα. Δίνονται σε όλους δοντάκια (είναι έτοιμα από το δάσκαλο, ώστε να έχουν διαφορετικά σχήματα, ανάλογα με τα δόντια που αντιπροσωπεύουν) και τους ζητάται να τα τοποθετήσουν πάνω σε χείλη. Τονίζεται η θέση των κυνοδόντων, προκειμένου να τοποθετηθούν στη σωστή θέση, ενώ στον βιντεοπροβολέα παρουσιάζεται η εικόνα "Μόνιμα δόντια" απο τη 2η Φάση.Στη σχετική εικόνα "Χειροτεχνία" που επισυνάπτεται παρουσιάζεται ένα παράδειγμα του προσδοκούμενου αποτελέσματος.


Χαρούμενα και Λυπημένα Δοντάκια

Οι εικόνες μπορούν να χωριστούν και να παρουσιαστούν χωριστά. Αυτό εξαρρτάται απο την ηλίκια και το επίπεδο των μαθητών της τάξης.

Χειροτεχνία


Επίσκεψη στον οδοντίαατρο

https://www.youtube.com/watch?v=N8WKxipNJEg

Δημιουργός Σεναρίου: ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΙΠΙΔΟΥ (Εκπαιδευτικός)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ (τι είναι;)
Το σενάριο «Γερά Δοντάκια» έχει χαρακτηριστεί ως Βέλτιστο (βαθμολογία 70 μονάδων και άνω) ύστερα από αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από δύο αξιολογητές βάσει κριτηρίων που ορίστηκαν από το ΔΣ του ΙΕΠ.
3188