Φάση Σεναρίου

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας (Δημοτικό)

Γερά Δοντάκια

3 ώρες

Δεξιότητες για τη φροντίδα του στόματος

30λεπτά

Η φάση αυτή εστιάζει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για τη φροντίδα του στόματος, η οποία γίνεται, πέραν από το θεωρητικό μέρος, και βιωματικά. Οι μαθητές παρακολουθούν βίντεο με οδηγίες για σωστό βούρτσισμα των δοντιών και έπειτα βουρτσίζουν τα δόντια τους.

 

1η Δραστηριότητα   (15 λεπτά)

Ο εκπαιδευτικός ξεκινά την ενότητα με ερωτήσεις που αφορούν σε όσα έμαθαν οι μαθητές στις προηγούμενες φάσεις. Έπειτα από μια σύντομη συζήτηση, ανακοινώνονται οι νέοι στόχοι. Γίνεται αναφορά στο τι περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο καθάρισμα των δοντιών και οι μαθητές ρωτούνται για τη συχνότητα που πλένουν τα δόντια τους, τον χρόνο που αφιερώνουν και τα προϊόντα που χρησιμοποιούν.

Προκειμένου οι μαθητές να βελτιώσουν τον τρόπο που καθαρίζουν τα δόντια τους, προβάλλεται το συνημμένο βίντεο με τίτλο «Οδηγίες βουρτσίσματος». Κατά την προβολή του βίντεο, η παρουσίαση μπορεί να διακόπτεται, ώστε οι μαθητές να σχολιάζουν, να ρωτούν και να ενημερώνονται για τυχόν απορίες.

 

2η Δραστηριότητα   (15 λεπτά)

Ο εκπαιδευτικός έχει φροντίσει από την προηγούμενη μέρα να ζητήσει από τους μαθητές του να φέρουν μαζί τους τις οδοντόβουρτσες και τις οδοντόκρεμές τους. Μοιράζεται χαρτί κουζίνας και πλαστικά ποτηράκια με λίγο νερό σε κάθε παιδί. Προβάλλεται ξανά το βίντεο με τις οδηγίες βουρτσίσματος και οι μαθητές με τη βοήθεια του δασκάλου τους βουρτσίζουν τα δόντια τους. 


Οδηγίες Βουρτσίσματος

https://www.youtube.com/watch?v=uFrODxYgIr8

Δημιουργός Σεναρίου: ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΙΠΙΔΟΥ (Εκπαιδευτικός)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ (τι είναι;)
Το σενάριο «Γερά Δοντάκια» έχει χαρακτηριστεί ως Βέλτιστο (βαθμολογία 70 μονάδων και άνω) ύστερα από αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από δύο αξιολογητές βάσει κριτηρίων που ορίστηκαν από το ΔΣ του ΙΕΠ.
3189