Φάση Σεναρίου

Καλλιτεχνικά / Εικαστικά (Γενικό Λύκειο)

Αμερικάνικος αφηρημένος εξπρεσιονισμός. Η περίπτωση του Jackson Pollock.

3 ώρες

Έλεγχος και Ανατρόφοδότηση κατανόησης

30λεπτά
Φύλλα Εργασίας
1.pdf 2.pdf

Στη 3η φάση του σεναρίου ελέγχουμε, υποβοηθούμε και ανατροφοδοτούμε την κατανόηση, η οποία γίνεται αντιληπτή ως σύλληψη των εννοιών και των στοιχείων που πραγματεύτηκε το διδακτικό σενάριο. Ο έλεγχος της κατανόησης μπορεί να γίνει είτε μέσω συζήτησης με τους μαθητές και ερωτήσεων, είτε μέσω ασκήσεων πολλαπλής επιλογής, συμπλήρωσης, αντιστοίχισης, ερωτήσεων σωστό / λάθος, είτε και μέσω ατομικών και ομαδικών εργασιών.

Η ανατροφοδότηση μπορεί να γίνει με επαναλήψεις μέσω των ατομικών και των ομαδικών εργασιών που δόθηκαν για περεταίρω μελέτη στο σπίτι και ασκήσεις εμπλουτισμού.


Παρουσίαση εικαστικών έργων, καλλιτεχνών του ΑΑΕ από τις ομάδες εργασίας.

Στη συγκεκριμένη ομαδική εργασία ζητήθηκε από τους μαθητές να παρουσιάσουν ανά ομάδες έναν αφηρημένο εξπρεσιονιστή καλλιτέχνη και να υπερασπιστούν το έργο του. Το θέμα δόθηκε στο τέλος της 1ης φάσης.

Παιχνίδι μνήμης με αφηρημένα εξπρεσιονιστικά έργα


Βρες το καλλιτεχνικό ιδίωμα των αφηρημένων εξπρεσιονιστών ζωγράφων

Με βάση την παραπάνω άσκηση μνήμης ή και του διαδικτύου προσπάθησε να καταλάβεις ποιος καλλιτέχνης φιλοτέχνησε κάθε ένα από τα έργα που εμφανίζονται στις κάρτες.

Διάκριση μεταξύ αφαιρετικού και αφηρημένου στις εικαστικές τέχνες

ΟΔΗΓΙΕΣ: Α)Επίλεξε ένα έργο Β)Επίλεξε τη σωστή από τις λέξεις: Αφηρημένο ή Αφαιρετικό (αν είναι σωστή η επιλογή σου το έργο θα φαίνεται θαμπό) Γ)Επίλεξε τη σωστή από τις λέξεις: Ζωγραφική ή Γλυπτική (αν είναι σωστή η επιλογή σου το έργο θα καταχωρηθεί)

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ:

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αυτοαξιολόγηση των μαθητών στις γνώσεις που έχουν αποκτήσει για τις δυο μορφές τέχνης. Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες παρατηρούν, συγκρίνουν και απαντούν μεμονωμένα ή εναλλάξ. Μέσα από την παρατήρηση και την σύγκριση επιδιώκεται η κατανόηση του βαθμού αφαίρεσης στα έργα τέχνης και η διάκριση στους τρόπους αναπαράστασης τους.

Αφηρημένο και αφαιρετικό


Πόσο εξοικειωμένοι είστε με τον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό;


Έλεγξε τις γνώσεις σου

Διάβασε την ερώτηση, σκέψου την απάντηση και γύρνα την κάρτα για να δεις αν το πέτυχες.

Ζωγραφική χρωματικού πεδίου ή δυναμική ζωγραφικη;

Μετακίνησε τις κάρτες «Χρωματικό πεδίο» και «Δυναμική ζωγραφική» από την αριστερή γκρι μπάρα όπου βρίσκονται, πάνω στις κάρτες με τα ονόματα των καλλιτεχνών, ανάλογα σε ποια τάση του ΑΑΕ ανήκουν.

Δημιουργός Σεναρίου: ΟΡΕΣΤΗΣ ΧΑΡΟΣ (Εκπαιδευτικός)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ (τι είναι;)
Το σενάριο «Αμερικάνικος αφηρημένος εξπρεσιονισμός. Η περίπτωση του Jackson Pollock. » έχει χαρακτηριστεί ως Βέλτιστο (βαθμολογία 70 μονάδων και άνω) ύστερα από αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από δύο αξιολογητές βάσει κριτηρίων που ορίστηκαν από το ΔΣ του ΙΕΠ.
3311