Από το σήμερα στο χτες
45λεπτά
Ως εισαγωγή στο παρόν σενάριο χρησιμοποιείται οπτικοακουστικό υλικό και εικόνες που δείχνουν μορφές σημερινών μεταναστών στη Λέσβο. Ακολούθως, προκαλείται γόνιμος διάλογος με τους μαθητές και γίνεται σύνδεση με τις μετακινήσεις ελληνικών πληθυσμών στο νησί κατά τη 2η χιλιετηρίδα και αρχές της 1ης π.Χ. Προβάλλεται σχετικό πολυμεσικό υλικό με τη βοήθεια βιντεοπροτζέκτορα και ωθούνται οι μαθητές στη μελέτη ανάλογων βιβλιογραφικών πηγών. Οι μαθητές εργάζονται ομαδοσυνεργατικά, προκειμένου να προβληματιστούν , να κρίνουν γόνιμα, να αντιληφθούν τη διαχρονικότητα του φαινομένου και να ανακαλύψουν βιωματικά τις διαφορές ανάλογα με την εποχή ( 21ος αι μ.Χ., 1500π.Χ.-800 π. Χ.) και τις εκάστοτε συνθήκες. Κατά την ολοκλήρωση της Α φάσης οι μαθητές παρουσιάζουν τις εργασίες τους στην ολομέλεια για κριτική και πυροδότηση γόνιμού διαλόγου.
Η εικόνα προέρχεται από άρθρο δημοσιευμένο σε ηλεκτρονικό περιοδικό του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Πώς επηρεάζουν οι φοιτητές τη ζωή στη Λέσβο τον 21ο αιώνα μ.Χ.;
Αλβανοί μετανάστες στον Πολιχνίτο της Λέσβου
Διευκρίνιση
Από την τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα μ.Χ. πλήθος οικονομικοί μετανάστες από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης φτάνουν και εγκαθίστανται στη Λέσβο.
Μετανάστες στη Λέσβο, 2015
Διευκρίνιση
Πλήθος μετανάστες και πρόσφυγες φτάνουν στη Λέσβο από χώρες της Ασίας- κυρίως από την εμπόλεμη Συρία- το Καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2015
Κείμενα σύγχρονών ιστορικών και μελετητών που αναφέρονται στον Α' ελληνικό αποικισμό στη Λέσβο και στις μετακινήσεις ελληνικών φύλων στο νησί κατά τη 2η χιλιετηρίδα π.Χ.
Α' Ελληνικός Αποικισμός (α)
Διευκρίνιση
Μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες για τον αιολικό αποικισμό
Α' Ελληνικός Αποικισμός (β)
Διευκρίνιση
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιείται ο Α' Ελληνικός Αποικισμός
Χάρτης του Α'Ελληνικού Αποικισμού
Μετακινήσεις ελληνικών πληθυσμών κατά το 12ο αιώνα π.Χ.
Χάρτης της καθόδου των Δωριέων στον ηπειρωτικό ελλαδικό χώρο (12ος αιώνας π.Χ.)
Δημιουργός Σεναρίου: Δέσποινα Βερρή (Εκπαιδευτικός)
Το σενάριο «Μετακίνηση ελληνικών φύλων από τον ηπειρωτικό ελλαδικό χώρο στη Λέσβο-αιολικοί μύθοι..3000χρόνια μετά η μετανάστευση συνεχίζεται» έχει χαρακτηριστεί ως
Επαρκές
(βαθμολογία 50 μονάδων μέχρι 69.5) ύστερα από αξιολόγηση που
πραγματοποιήθηκε από δύο αξιολογητές βάσει
κριτηρίων που ορίστηκαν από το ΔΣ του ΙΕΠ.
3394