Εργονομία - Γενικές αρχές εργονομικού σχεδιασμού.
ΣΕΠ (Ασφάλεια και Υγιεινή-Περιβάλλον Εργασίας) (Ε.Ε.) (Επαγγελματικό Λύκειο)
Στα ελληνικά «έργο» σηµαίνει «εργασία» και «νόµος» σηµαίνει «κανόνας». Άρα ο όρος «εργονοµία» σηµαίνει «ένα σύνολο κανόνων σχεδιασµού της εργασίας».
Το σενάριο αναφέρεται στην εργονομία και τις γενικές αρχές εργονομικού σχεδιασμού, για να εργάζεται κάποιος πιο έξυπνα , και λειτουργικά, αλλά και να σχεδιάζονται προϊόντα φιλικά προς τους χρήστες.
Το προτεινόμενο σενάριο εισάγει τους μαθητές στην έννοια της εργονομίας και στις βασικές εργονομικές παρεμβάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν στον εργαστηριακό και μελλοντικά στον εργασιακό τους χώρο. Επειδή οι μαθητές του επαγγελματικού λυκείου δεν έχουν ειδικές γνώσεις για το προς μελέτη ζήτημα ακολουθείται αρχικά η μέθοδος του καταιγισμού ιδεών, Οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία ανακαλώντας και εκφράζοντας ελεύθερα (χωρίς το άγχος της αξιολόγησης ή της κριτικής) προϋπάρχουσες γνώσεις ή αντιλήψεις για το θέμα με στόχο τη διασαφήνιση της έννοιας "εργονομία " , τη διαπίστωση του επιπέδου γνώσεων των μαθητών αλλά και την ανάδειξη τυχόν παρανοήσεων που πιθανόν να έχουν για το θέμα.
Σε επόμενη φάση οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες, με τη βοήθεια των ταινιών μικρού μήκους του Napo, αλλά και φύλλων πληροφοριών που τους δίνονται από τον εκπαιδευτικό, αναγνωρίζουν εργονομικές παρεμβάσεις και διατυπώνουν κανόνες.
Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι το έντυπο υποστηρικτικό υλικό που προτείνεται από τις οδηγίες για τη διδασκαλία του ΣΕΠ στα ΕΠΑ.Λ., δεν περιλαμβάνει πηγές για το θέμα και γενικότερα για θέματα υγιεινής και ασφάλειας στον εργασιακό χώρο. Για το λόγο αυτό είναι χρήσιμα τα φύλλα πληροφοριών που στηρίζονται σε εκδόσεις του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας ( http://www.elinyae.gr ) και της εκπαιδευτικής πύλης: www.schools.ac.cy
Για την εξοικείωση με την εργονομία χρησιμοποιείται η εκπαιδευτική πύλη: http://photodentro.edu.gr, όπου ο μαθητής πειραματίζεται και ανακαλύπτει τη σωστή στάση εργασίας σύμφωνα με τις αρχές της εργονομίας.
Από παιδαγωγική άποψη η μέθοδος που ακολουθείται είναι ομαδοσυνεργατική με μαθητοκεντρικό προσανατολισμό και ευελιξία, ενώ ο εκπαιδευτικός σε ρόλο καθοδηγητικό δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον προκειμένου ο μαθητής να εμπλέκεται δυναμικά στην υλοποίηση των στόχων του μαθήματος, ώστε να οικοδομήσει τη γνώση μέσα από ένα σύστημα αξιολόγησης ανάλογο με τις δυνατότητες και τις υποχρεώσεις του.
Το προτεινόμενο σενάριο προσφέρει τη δυνατότητα για συνέργεια με άλλα διδακτικά αντικείμενα όπως η Ερευνητική Εργασία, η Αγωγή Υγείας, η Τεχνολογία, η Πληροφορική.
Μπορεί δε να επεκταθεί, ώστε να ενημερωθούν οι μαθητές ως προς τα επαγγέλματα που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την έννοια της εργονομίας όπως είναι ο εργονόμος, ο τεχνικός ασφαλείας, ο γιατρός εργασίας, ο μηχανικός,, ο φυσικοθεραπευτής, ο εργοθεραπευτής,...

Η Εργονομία ασχολείται με τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος βρίσκεται σε αρμονία με το περιβάλλον του καθώς και με τα αντικείμενα με τα οποία έρχεται σε καθημερινή επαφή.
Είναι σημαντικό να βελτιώνουμε το περιβάλλον εργασίας μας, για να μπορούμε να προστατεύουμε την υγεία μας και να εργαζόμαστε πιο αποδοτικά.
Το εκπαιδευτικό πρόβλημα που πραγματεύεται το σενάριο είναι η έννοια και ο σκοπός της εργονομίας με απώτερο στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής εργαζομένων και εκπαιδευόμενων.
Το διδακτικό σενάριο αναπτύσσεται στο πλαίσιο του μαθήματος του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού – Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια και Υγιεινή που διδάσκεται σε κάθε Ομάδα Προσανατολισμού της Α΄ τάξης ΕΠΑΛ.
Δημιουργός Σεναρίου: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ (Εκπαιδευτικός)
Έλεγχος Σεναρίου με τα Προγράμματα Σπουδών: ΜΗΤΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ (Σχολικός Σύμβουλος)
Έλεγχος Επιστημονικής Επάρκειας Σεναρίου: ΚΟΥΛΟΥΜΠΑΡΙΤΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ (Συντονιστής)