Φάση Σεναρίου

Ευέλικτη Ζώνη (Δημοτικό)

Διδακτικό σενάριο για την υγιεινή διατροφή: Η εξαφάνιση του ωραίου Δαρείου

3 ώρες

Οργάνωση εβδομαδιαίου προγράμματος διατροφής

45λεπτά
Φύλλα Εργασίας
drastiriotita_4_vradino.docx drastiriotita_4_kolatsio.docx drastiriotita_4_mesimeri.docx drastiriotita_4_proino.docx drastiriotita_4_skoypidia.docx

Η  δραστηριότητα αυτή πραγματοποιείται στη σχολική αίθουσα όπου η δασκάλα σε ρόλο ντετέκτιβ ανακοινώνει στους μαθητές ότι μια γειτόνισσα που γνώριζε καλά τον Τίτο και τον Δαρείο βοήθησε στις έρευνες δίνοντας πληροφορίες.  Ο Δαρείος ήταν ένας υπέροχος γάτος και ο κύριος Τίτος τον αγαπούσε πολύ.   Έπειτα ρωτά τους μαθητές ποιες τροφές νομίζουν ότι έτρωγε ο Δαρείος.  Μέσα από συζήτηση συμπεραίνουν ότι το καθημερινό διαιτολόγιό του περιελάμβανε μόνο υγιεινή διατροφή δηλαδή οπωσδήποτε σαλάτα, για να είναι η γούνα του αστραφτερή, το πρωινό του υγιεινές τροφές από την ομάδα των γαλακτοκομικών και των δημητριακών. Έτρωγε κάθε μέρα οπωσδήποτε ένα φρούτο, δύο φορές την εβδομάδα ψάρι ή κρέας, ενώ τις υπόλοιπες όσπρια και λαχανικά. Γι’ αυτό ο Δαρείος ήταν ένας πανέμορφος και δραστήριος γάτος.  Την τελευταία εβδομάδα πριν χαθεί συνήθιζε να κάθεται σκεπτικός στο παράθυρο και να χαζεύει τους υπόλοιπους αδέσποτους γάτους που έτρωγαν από τα σκουπίδια.  Επίσης δεν έτρωγε το φαγητό του και ήταν πάντα θλιμμένος.  Συμπλήρωσε πως ο Δαρείος μάλλον το έσκασε και περιπλανιέται στους δρόμους. Κι έτσι λύθηκε το μυστήριο γύρω από τους λόγους που ο Δαρείος εξαφανίστηκε.  Η δασκάλα έπειτα καλεί τους μαθητές να οργανώσουν τις  τελευταίες πληροφορίες όσον αφορά στο διαιτολόγιό του.

Οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες και στο εργαστήρι συμπληρώνουν το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής του Δαρείου στο σπίτι του  αλλά και στο δρόμο.  Η δασκάλα έχει ετοιμάσει στον κειμενογράφο word ένα έγγραφο με τις ημέρες της εβδομάδας και στο τέλος είχε συμπεριλάβει εικόνες τροφών, ανθυγιεινών και μη. Η πρώτη ομάδα φαντάζεται το εβδομαδιαίο πρόγραμμα πρωινού, η δεύτερη το μεσημεριανό του πρόγραμμα, η τρίτη το βραδινό του, η τέταρτη το κολατσιό και η πέμπτη τις τροφές που έτρωγε στο δρόμο όλη την εβδομάδα που έλειπε.  Οι μαθητές καλούνται να σύρουν και να επικολλήσουν τις τροφές που υπάρχουν στο πλαίσιο του δεύτερου εγγράφου σε κάθε μέρα για να δημιουργήσουν ένα φανταστικό πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής.  


Πληροφορίες για το διαιτολόγιο του γάτου

Βοηθητικό κείμενο για να δημιουργήσουν οι μαθητές το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής του γάτου

Δημιουργός Σεναρίου: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΙΑΝΝΙΩΤΗ (Εκπαιδευτικός)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ (τι είναι;)
Το σενάριο «Διδακτικό σενάριο για την υγιεινή διατροφή: Η εξαφάνιση του ωραίου Δαρείου» έχει χαρακτηριστεί ως Βέλτιστο (βαθμολογία 70 μονάδων και άνω) ύστερα από αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από δύο αξιολογητές βάσει κριτηρίων που ορίστηκαν από το ΔΣ του ΙΕΠ.
3867