Φάση Σεναρίου
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας (Προσχολική)
Ταφικά έθιμα... Παλιά και τώρα σε όλο τον κόσμο
Τα ταφικά έθιμα προκαλούν το ενδιαφέρον των παιδιών. Στα πλαίσια της ενότητας αυτής μπορούν οι μαθητές να μεταμορφωθούν σε «αρχαιολόγους» και να σκάψουν στην αυλή του σχολείου, όπου θα βρουν στοιχεία για τα ταφικά έθιμα στην αρχαία Ελλάδα (κάποιο κομμάτι αγγείου με τον κάτω κόσμο, τον μύθο της «Αρπαγής της Περσεφόνης», ένα κομμάτι σπαρτιάτικης ασπίδας).
Τα παιδιά θα ερευνήσουν και θα παρουσιάσουν τα ευρήματά τους. Μπορούμε να ζωγραφίσουμε τον Κέρβερο και να φανταστούμε τον Κάτω Κόσμο, να ψάξουμε στον υπολογιστή πώς είναι ο τάφος της Αμφίπολης, να μάθουμε τις ιστορίες των σπαρτιατών πολεμιστών, τους οποίους μετέφεραν νεκρούς πάνω στην ασπίδα τους.
Η Αίγυπτος και οι πυραμίδες αποτελούν μία πολύ ενδιαφέρουσα διδακτική ενότητα. Τα νήπια μπορούν να ντυθούν μούμιες, να ζωγραφίσουν τους Φαραώ και να κατασκευάσουν την πυραμίδα. Να ασχοληθούν με την ιδιαίτερη γραφή των αιγυπτίων, αλλά και να κατασκευάσουν κοσμήματα και αγάλματα, τα οποία στο σύνολό τους μπορούν να κοσμήσουν το μουσείο της τάξης μας.
Οι πειρατές και η περιπετειώδης ζωή τους, καθώς και οι Βίκινγκς μπορούν να αποτελέσουν αφορμές για την μεταμόρφωση ολόκληρης της σχολικής τάξης σε καράβι και να οδηγήσουν σε πολλά παιχνίδια και κατασκευές.
Τέλος για την ολοκλήρωση αυτής της ενότητας κρίνεται αναγκαία η αναφορά στα σημερινά ταφικά έθιμα της χώρας μας, αλλά και στον εντοπισμό των λαογραφικών διαφορών και των εκάστοτε εθίμων σε διαφορετικά μέρη. Την τάξη μπορούν να επισκεφτούν οι γιαγιάδες και οι παππούδες από διαφορετικά μέρη και να παρασκευάσουν ένα ιδιαίτερο φαγητό - γλυκό, που συνηθίζεται να συνοδεύει τις κηδείες σε άλλα μέρη της Ελλάδας, ή να μας εξιστορήσουν τις δικές τους παραδόσεις.