Φάση Σεναρίου

Ευέλικτη Ζώνη (Δημοτικό)

Χρήση του Διαδικτύου από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου

3 ώρες

Αναστοχασμός -Αποτίμηση

20λεπτά
Φύλλα Εργασίας
5o_fyllo_ergasias.docx

Ακολουθεί συζήτηση με τους μαθητές αναφορικά με τη σωστή χρήση του διαδικτύου η οποία συνιστάται στην απόκτηση δεξιοτήτων ορθής αναζήτησης, οργάνωσης και επεξεργασίας της πληροφορίας από τους μαθητές. Οι δεξιότητες αυτές θα είναι χρήσιμες για την αντιμετώπιση φαινομένων ανακρίβειας κατά την πλοήγηση στον παγκόσμιο ιστό ή την άκριτη χρήση της πληροφορίας που προέρχεται από διάφορους ιστότοπους. Ο/Η εκπαιδευτικός αναφέρει ξανά τους κανόνες πλοήγησης και αξιολόγησης των ιστοσελίδων και επίσης σημειώνει και τη σημασία των πνευματικών δικαιωμάτων και καταγραφής των πηγών. Ολοκληρώνεται με την ευχή για μια ασφαλή, εποικοδομητική και ορθή αξιοποίηση των πληροφοριών του διαδικτύου.


Οδύσσεια στο διαδίκτυο: Επεισόδιο 5ο: "Επιστροφή στην Ιθάκη"

Ο Οδυσσέας και η Ελένη ψάχνονταςνα βρούν ηλεκτρονικά μαθητικά περιοδικά για να δημιουργήσουν το δικό τους, πλοηγούνται σε ασφαλείς δικτυακούς τόπους με δημιουργίες μαθητών, εργασίες από συνεργασίεςσχολείων της Ευρώπης, εκπαιδευτικά βίντεο, μαθητικά blogs,

Ο Οδυσσέας και η Ελένη ψάχνοντας να βρουν ηλεκτρονικά μαθητικά περιοδικά για να δημιουργήσουν το δικό τους, πλοηγούνται σε ασφαλείς δικτυακούς τόπους με δημιουργίες μαθητών, εργασίες από συνεργασίες σχολείων της Ευρώπης, εκπαιδευτικά βίντεο, μαθητικά blogs, μαθήματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Το διαδραστικό αυτό βίντεο με ενσωμάτωση διαδραστικών στοιχείων από τον συγγραφέα, μας μεταφέρει σε ένα ταξίδι αναζήτησης και πλοήγησης στον παγκόσμιο ιστό όπου με τις κατάλληλες ερωτήσεις και φράσεις επιλέγουμε τις πιο αξιόπιστες και σχετικές με το θέμα μας πληροφορίες και έτσι ολοκληρώνουμε με έναν αναστοχασμό και διαδραστικό επίλογο τις γνώσεις που αποκτήσαμε μέσω του σεναρίου μέσα από ένα ευχάριστο και βίντεο από την εκπαιδευτική τηλεόραση.

Εκφράζομαι Σωστά

Χρησιμοποιώ τις κατάλληλες λέξεις και φράσεις

Οι ασκήσεις αφορούν συγκεκριμένες θεματικές και μπορούν να προσφέρουν αφορμή για γόνιμο διάλογο, σκέψη και σχολιασμό.

Δημιουργός Σεναρίου: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ (Εκπαιδευτικός)
Έλεγχος Σεναρίου με τα Προγράμματα Σπουδών: ΚΙΤΣΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (Σχολικός Σύμβουλος)
Έλεγχος Επιστημονικής Επάρκειας Σεναρίου: ΚΟΥΛΟΥΜΠΑΡΙΤΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ (Συντονιστής)

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ (τι είναι;)
Το σενάριο «Χρήση του Διαδικτύου από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου» έχει χαρακτηρισθεί ως Υποδειγματικό ύστερα από εργασία επιστημονικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων (Εκπαιδευτικός Αυξημένων Προσόντων, Σχολικοί Σύμβουλοι, Μέλος ΔΕΠ / Επιστημονικό Προσωπικό του ΙΕΠ).
575