Φάση Σεναρίου
Προσχολική Παιδαγωγική (Προσχολική)
Αναγνωρίζουμε ποιήματα με ένα κουίζ
Στην πρώτη φάση του σεναρίου, ελέγχουμε τις πρότερες γνώσεις των παιδιών σχετικά με την ποίηση. Οι μαθητές/τριες έχουν ήδη έρθει σε επαφή με κείμενα ποιητικά, είτε λόγω αγαπημένων τους προσώπων που τους απαγγέλουν έμμετρους στίχους, είτε μέσο γιορτών του σχολείου.
Μέσα στην τάξη διερευνούμε τις γνώσεις τους, συγκρίνοντας κείμενα και θέτοντας ερωτήματα όπως "-τι νομίζετε ότι ακούσατε, ποίημα ή πεζό;", "-γιατί πιστεύεις ότι αυτό είναι ένα ποίημα;", "-ξέρεις κανένα ποίημα;". Μια πολύ καλή πηγή κειμένων που αρέσουν πολύ στα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι "το Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού", το οποίο και αξιοποιούμε στην παρούσα φάση, προκειμένου να συγκρίνουμε κείμενα και να εντοπίσουμε τα χαρακτηριστικά των ποιημάτων, όπως η μουσικότητα, η ομοιοκαταληξία, ο ρυθμός. Οι μαθητές θα μάθουν πως λογοτεχνικά κείμενα που δεν είναι ποιήματα, λέγονται "πεζά" (πληροφορίες σχετικά με την εννοιολογική αποσαφήνιση ποιήματος και πεζού κατατίθενται στις βιβλιογραφικές αναφορές στη Γενική Περιγραφή Περιεχομένου).
Για να ξεκινήσουμε, εμπλέκουμε τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών: "-πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να ρωτήσουμε τους γονείς, εάν ξέρουν να αναγνωρίζουν ποιήματα;". 'Ηδη έχουμε προϊδεάσει τους κηδεμόνες και τους μαθητές/τριες μας σχετικά με τους στόχους μας και έχουμε πάρει τις διευθύνσεις των ηλεκτρονικών ταχυδρομείων τους. Ετοιμάζουμε λοιπόν ένα κουίζ στο "Google Forms" και το "στέλνουμε" στο σπίτι. Μπορούμε επίσης να αναρτήσουμε το κουίζ στο ιστολόγιο της τάξης. Τα αποτελέσματα του κουίζ συζητούνται στην τάξη, στα πλαίσια της καθημερινής ρουτίνας και αποτελούν τη διερεύνηση των εμπειριών των παιδιών, πάνω στην οποία θα στηριχθούμε για να αναπτύξουμε στη συνέχεια, το σενάριό μας.
Λογοτεχνικά κείμενα για παιδιά Διευκρίνιση
Κουίζ Διευκρίνιση
Δημιουργός Σεναρίου: Ειρήνη Μουσιάδου (Εκπαιδευτικός)