Φάση Σεναρίου

Προσχολική Παιδαγωγική (Προσχολική)

Ποίηση για παιδιά

3 ώρες

Τα ποιήματα και οι δημιουργοί τους

30λεπτά

Στη δεύτερη φάση του σεναρίου παρουσιάζουμε τα ποιήματα που επιλέξαμε και τους/τις δημιουργούς τους. Αρχικά, στην ολομέλεια της τάξης τα παιδιά ακούνε τα ποιήματα, βλέποντας παράλληλα και τις εικόνες των ποιητών/τριών (1η ψηφιακή παρουσίαση). Αναπτύσσεται μία συζήτηση σχετικά με την εντύπωση που έκαναν στα παιδιά τα ποιήματα που άκουσαν: "-τι σας έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση από όσα ακούσατε;", "-θυμάστε κάποια φράση που σας άρεσε, και γιατί;", "-ποιός ποιητής (ή ποιά ποιήτρια) σας έκανε εντύπωση και γιατί;", "- υπάρχουν ποντικοί σε κάποιο ποίημα;", κτλ.

Το χρονολόγιο που ακολουθεί (2η ψηφιακή παρουσίαση) θα μας βοηθήσει να παρουσιάσουμε τους δημιουργούς των ποιημάτων, αλλά και να παρουσιάσουμε ιδιαίτερες πληροφορίες, ώστε να βοηθήσουμε τη μνήμη των παιδιών (ποιός/ά πήρε το Νόμπελ, ποιός/ά ήταν ιεροψάλτης, ποιός/ά έγραφε μουσική, ποιός/ά ζει στη Θεσσαλονίκη, κτλ).

Στη συνέχεια χωρίζουμε τα παιδιά σε ομάδες των 3 ή 4 ατόμων. Το χωρισμό των ομάδων καλό είναι να τον κάνουμε με τυχαία επιλογή, για παράδειγμα τα παιδιά διαλέγουν χρωματιστές κάρτες μέσα από ένα σακούλι και έπειτα ομαδοποιούνται με βάση το χρώμα, ωστόσο μπορεί να γίνει και με άλλα κριτήρια. 'Εχουμε οργανώσει την τάξη έτσι ώστε να υπάρχει μια γωνιά με τα ποιήματα και τις εικόνες των δημιουργών, όπου μπορούν να τα ξεφυλλίσουν, δύο γωνιές με πηγές ήχου όπου μπορούν να τα ακούσουν, μια ή δύο γωνιές με κασετοφωνάκι εγγραφής και μια γωνιά με τον υπολογιστή της τάξης ή και ένα tablet με πρόσβαση στο ίντερνετ. Η διάταξη αυτή θα μας εξυπηρετήσει από δω και πέρα σε όλες τις φάσεις, αλλά και θα μας δώσει τη δυνατότητα να εργαστούν οι ομάδες στην παρούσα φάση.

Μοιράζουμε τις εργασίες στις ομάδες: κάποιοι θα ακούσουν και θα ξεφυλίσουν τα ποιήματα ξανά, άλλοι θα παρατηρήσουν το χρονολόγιο και άλλοι θα δουλέψουν με το 3ο και 4ο ψηφιακό εργαλείο. Μπορούμε να οργανώσουμε τις εργασίες κυκλικά, ώστε όλες οι ομάδες να εργαστούν στα εργαλεία της παρούσης φάσης. Σκοπός μας είναι να εξοικειωθούν με τα ποιήματα και με τους ποιητές και να μπορούν να ανασύρουν στη μνήμη τους φράσεις και εικόνες που τους έκαναν εντύπωση ή τους προκάλεσαν συναισθήματα και απορίες. Επίσης, να κάνουν υποθέσεις σχετικά με τα ποιήματα και τους ποιητές/τριες.

Τέλος, στην ολομέλεια οι εκπρόσωποι των ομάδων μας παρουσιάζουν τις ανακαλύψεις τους κι εμείς υποβοηθούμε τη σκέψη τους με ερωτήσεις όπως: "-πόσοι ποιητές φοράνε γυαλιά;", "-τι λέτε πως κοιτάζει ο Γιάννης Ρίτσος;", "-πού μένει η Θέτη Χορτιάτη;", "-ποιά ποιήτρια έγραψε για τα συννεφάκια;", "-ποιός ποιητής φοράει καπέλο;", "-τι λέτε πως σκέφτεται ο Τζιάννι Ροντάρι;". Επίσης, ρωτούμε να μας διηγηθούν με δικά τους λόγια, ένα από τα ποιήματα.


Τα ζευγαράκια των δημιουργών

Οι μαθήτριες/τές βρίσκουν τα ζευγαράκια των ποιητών/τριών, λέγοντας και τα ονόματά τους

Οι δημιουργοί των ποιημάτων

Αναφερόμαστε κυρίως σε ποιητές/τριες της Νέας Ελληνικής παιδικής ποίησης καθώς και σε ποιητές της γενιάς του '30. Επίσης, συμπεριλαμβάνουμε ένα λαικό ποιήμα, τον Τζιάννι Ροντάρι κι ένα λίμερικ

Τα links που συμπεριλαμβάνονται στα κείμενα που αναφέρονται στη ζωή και το έργο των ποιητών/τριών είναι οι κύριες πηγές από όπου αντλήθηκαν οι πληροφορίες αλλά και οι φωτογραφίες των ποιητών/τριών

Σκέφτομαι για τους/τις δημιουργούς των ποιημάτων

Τα παιδιά κάνουνε κλικ πάνω στο κουμπί, παρατηρούν τον ποιητή και κάνουν υποθέσεις: τι να σκέφτεται; τι κάνει στη φωτογραφία; πού βρίσκεται άραγε;

Ακούμε ποιήματα

Τα αρχεία ήχου φροντίζουμε να τα έχουμε εγγεγραμένα σε cd ή mp3, ώστε να μπορούν να αναπαραχθούν σε ηχητικά συστήματα της τάξης

Σε κάθε διαφάνεια εμφανίζεται και η αναφορά στην πηγή του ποιήματος (μπλε κουμπί)

Δημιουργός Σεναρίου: Ειρήνη Μουσιάδου (Εκπαιδευτικός)

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ (τι είναι;)
Το σενάριο «Ποίηση για παιδιά» έχει χαρακτηριστεί ως Βέλτιστο (βαθμολογία 70 μονάδων και άνω) ύστερα από αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από δύο αξιολογητές βάσει κριτηρίων που ορίστηκαν από το ΔΣ του ΙΕΠ.
1566