Φάση Σεναρίου

Προσχολική Παιδαγωγική (Προσχολική)

Άραγε η λύπη κι η χαρά πώς χρωματίζουν την καρδιά;

3 ώρες

Αναγνώριση συναισθημάτων και προσωπικά βιώματα

25λεπτά
Φύλλα Εργασίας
niotho_hara_otan.docx niotho_lypi_otan.docx niotho_thymo_otan.docx niotho_fovo_otan.docx

Στην οθόνη του υπολογιστή τα νήπια παρατηρούν εικόνες διαφόρων παιδιών και συζητούν την πιθανή συναισθηματική τους κατάσταση με αφετηρία την ερώτηση: "Πώς νομίζετε ότι αισθάνεται το παιδί στη φωτογραφία;". Σε αυτό το στάδιο δίνεται χρόνος στα παιδιά να εκφράσουν τις σκέψεις και τις ιδέες τους, ενθαρρύνονται να διαφωνήσουν δημιουργικά επιχειρηματολογώντας για να τεκμηριώσουν την άποψή τους με την αξιοποίηση μίας από τις ρουτίνες σκέψης που προτείνονται από την ομάδα Project Zero του Πανεπιστημίου Harvard, η οποία ονομάζεται "What makes you say that?" (Τί σε κάνει να το λες αυτό;). Αμέσως μετά καλούνται να εστιάσουν στα χαρακτηριστικά του προσώπου π.χ. το σχήμα των ματιών, την ύπαρξη ή απουσία χαμόγελου κ.ο.κ. και με  κατάλληλες ερωτήσεις όπως "Τι σχήμα έχει το στόμα του;" "Πώς είναι τα φρύδια του;" κλπ.να κατανοήσουν με ποιο τρόπο το κάθε συναίσθημα επηρεάζει το πρόσωπό μας.  Τέλος, τα νήπια προτρέπονται να 'μπουν' στο μυαλό των εικονιζόμενων και να τους δώσουν φωνή κάνοντας τη σκέψη τους ορατή σύμφωνα με τις αρχές του Visible Thinking όπως διατυπώθηκαν από την ομάδα Project Zero: θα μπορούσαν να συμπληρώσουν το συννεφάκι σκέψης π.χ. λέγοντας "Είμαι χαρούμενος γιατί παίζω με τους φίλους μου" ή "Είμαι λυπημένη γιατί τελείωσε το παραμύθι" κ.ο.κ. ουσιαστικά αποδίδοντας προσωπικές εμπειρίες στους εικονιζόμενους. Τέλος, τα παιδιά μπορούν να συμπληρώσουν κατ' επιλογή κάποιο φύλλο εργασίας όπου θα εκφράζουν αμιγώς προσωπικά τους συναισθήματα.


Τί νομίζετε ότι σκέπτεται κι είναι χαρούμενος;


Η τελική εικόνα δημιουργήθηκε στο Powerpoint με την προσθήκη έτοιμου σχήματος στην διαδικτυακή φωτογραφία που βρέθηκε με τη βοήθεια της μηχανής αναζήτησης Google

Τί νομίζετε ότι σκέπτεται κι είναι λυπημένος;


Τί νομίζετε ότι συμβαίνει κι είναι φοβισμένος;


Τί νομίζετε ότι συμβαίνει κι είναι θυμωμένος;


Συννεφάκι σκέψης

Αυτό το συννεφάκι σκέψης μπορεί να εκτυπωθεί και να χρησιμοποιείται από κάθε παιδί που θέλει να εκφράσει τις πιθανές σκέψεις των εικονιζόμενων, κυκλοφορώντας από χέρι σε χέρι.

Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να εκτυπωθούν πολλά συννεφάκια σκέψης ώστε οι ιδέες των παιδιών να καταγράφονται κι ύστερα ν' αναρτηθούν στην τάξη, ομαδοποιημένες ανά συναίσθημα, σύμφωνα με τις αρχές του Visible Thinking, για ν' αποτελέσουν αποτύπωση των απόψεων και των συναισθημάτων των μικρών μαθητών.

χαρά

Καθώς τα νήπια δεν έχουν κατακτήσει τη δεξιότητα της ανάγνωσης, η ύπαρξη του τίτλου δεν θα επηρεάσει τις σκέψεις τους

φόβος

Καθώς τα νήπια δεν έχουν κατακτήσει τη δεξιότητα της ανάγνωσης, η ύπαρξη του τίτλου δε θα επηρεάσει τις σκέψεις τους.

λύπη

Καθώς τη νήπια δεν έχουν κατακτήσει ακόμη τη δεξιότητα της ανάγνωσης, η ύπαρξη τίτλου δε θα επηρεάσει τη σκέψη τους

θυμός

Καθώς τα νήπια δεν έχουν κατακτήσει τη δεξιότητα της ανάγνωσης, η ύπαρξη του τίτλου δε θα επηρεάσει τις σκέψεις τους.

Δημιουργός Σεναρίου: ΕΥΓΕΝΙΑ ΡΟΥΣΣΟΥ (Εκπαιδευτικός)

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ (τι είναι;)
Το σενάριο «Άραγε η λύπη κι η χαρά πώς χρωματίζουν την καρδιά;» έχει χαρακτηριστεί ως Βέλτιστο (βαθμολογία 70 μονάδων και άνω) ύστερα από αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από δύο αξιολογητές βάσει κριτηρίων που ορίστηκαν από το ΔΣ του ΙΕΠ.
2171