Φάση Σεναρίου

Ερευνητική Εργασία - Project (Γενικό Λύκειο)

Ο Εθελοντισμός μέσα από μια ιστοσελίδα

3 ώρες

Γνωριμία με την ιστοσελίδα της εργασίας

15λεπτά
Φύλλα Εργασίας
fasi_2i_f.e._01_gnorimia_me_tin_istoselida_tis_ergasias.pdf

Στη φάση αυτή του σεναρίου, οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με την ιστοσελίδα της ερευνητικής μας εργασίας, που θα τους παράσχει ό,τι ακριβώς χρειάζονται προκειμένου να διευκολυνθούν στην αναζήτηση των πληροφοριών που ψάχνουν και έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό μέσα από την ιστοσελίδα https://sites.google.com . Ένα από τα πλεονεκτήματα της ιστοσελίδας είναι ότι οι μαθητές εργάζονται σε ένα, ως επί το πλείστον, ελεγχόμενο από τον διδάσκοντα περιβάλλον, αποφεύγοντας έτσι τη χαοτική περιπλάνηση στο διαδίκτυο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι οι σύνδεσμοι που προτείνονται μέσα από την ιστοσελίδα μας είναι δεσμευτικοί για τους μαθητές, όμως είναι σίγουρο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών θα τους ακολουθήσει, αφού θα διαπιστώσει γρήγορα ότι απλοποιεί και συντομεύει τη διαδικασία έρευνάς τους.

Μάλιστα, επειδή η ερευνητική εργασία μπορεί να έχει διάρκεια τεσσάρων μηνών ή ετήσια, η ιστοσελίδα αυτή μπορεί να φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμη, όχι μόνο στο παρόν ψηφιακό σενάριο που έχει υπολογιστεί με βάση τις τρεις διδακτικές ώρες, αλλά και για ολόκληρη τη διάρκεια της εργασίας. Έτσι λοιπόν, μέσα από την ιστοσελίδα αυτή, οι μαθητές μπορούν:

 • να βρουν χρήσιμους συνδέσμους που θα τους βοηθήσουν να ολοκληρώσουν σύντομα και σωστά τα προς διερεύνηση ερωτήματα που έχει αναλάβει η κάθε ομάδα. Βεβαίως, θα πρέπει να τονιστεί ότι εναλλακτικά οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνωστές μηχανές αναζήτησης π.χ. https://www.google.gr,  https://gr.search.yahoo.com/, https://www.bing.com κ.ά. για να κάνουν και τη δική τους αυτόνομη έρευνα.
 • να παρακολουθούν διάφορες ανακοινώσεις που αφορούν στην πορεία της εργασίας.
 • να αποστείλουν ηλεκτρονικά τυχόν βίντεο σχετικά με τον Εθελοντισμό, τα οποία κάλλιστα θα μπορούσαν όχι μόνο να αναρτηθούν, αλλά και να προβληθούν στους μαθητές με σκοπό τον περαιτέρω προβληματισμό σχετικά με το θέμα.
 • να αποστείλουν ηλεκτρονικά διάφορες εικόνες, τις οποίες θα σχολιάζουν σύντομα.
 • να αποστείλουν μουσικά βίντεο σχετικά με τον Εθελοντισμό, τα οποία θα δίνουν αφορμή για τη συζήτηση γύρω από το κατά πόσο μπορούν να επηρεάσουν θετικά, κυρίως τους νέους ανθρώπους, στη δημιουργική ενασχόλησή τους σχετικά με τον Εθελοντισμό.
 • να προτείνουν ταινίες σχετικές με τον Εθελοντισμό.
 • να συμμετέχουν σε διάφορους διαγωνισμούς που αφορούν στην εργασία μας.
 • να αποστείλουν εύκολα και γρήγορα το τελικό προϊόν που θα προκύψει από την έρευνά τους στο διαδίκτυο το οποίο, αφού αναρτηθεί στην ιστοσελίδα, θα μπορεί να προβληθεί σε όλη την τάξη και να τεθεί σε διάλογο.
 • να ενημερώνονται σχετικά με το πόσες ημέρες απομένουν σχετικά με την παράδοση του τελικού προϊόντος που θα προκύψει από την έρευνά τους.
 • να έχουν πρόσβαση σε βοηθητικό υλικό που σχετίζεται με την εργασία
 • να έχουν πρόσβαση στα ηλεκτρονικά Φύλλα Εργασίας και πολλά άλλα.

Η σύντομη παρουσίαση της ιστοσελίδας στους μαθητές, μπορεί να γίνει και μέσα από το Φύλλο Εργασίας 1 «Γνωριμία με την ιστοσελίδα της εργασίας», το οποίο μπορεί να είναι και διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή στους μαθητές μας μέσω της ίδιας ιστοσελίδας στο "Βοηθητικό Υλικό".

Η ιστοσελίδα είναι διαθέσιμη και στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://sites.google.com/site/ethelontismos15/. Μπορεί να είναι προσβάσιμη από οποιονδήποτε στον ιστό ή μόνο από συγκεκριμένα άτομα που έχουμε ορίσει εμείς. Αυτή τη στιγμή, η ιστοσελίδα είναι διαθέσιμη μόνο σε αυτούς που έχουν τον παραπάνω σύνδεσμο.

Απόδοση email στους μαθητές:

Για καλύτερη διευκόλυνση των μαθητών σε όλα τα παραπάνω, μπορούμε να έχουμε προκαθορισμένα email για κάθε ομάδα της μορφής π.χ. ethelontismos.omadaa@gmail.com / sch.gr κ.ο.κ., ή θα μπορούσαν να δημιουργήσουν οι μαθητές δικά τους email ομάδας. Αν επιλέξουμε ως πάροχο το Gmail, δίνεται επιπλέον η δυνατότητα στους μαθητές να έχουν πρόσβαση σε online σκληρό δίσκο (Google Drive) στον οποίο θα μπορούν να αποθηκεύουν το υλικό που θα συγκεντρώνουν και να το μοιράζονται με τα μέλη των άλλων ομάδων. Επίσης, κάτι ιδιαιτέρως χρήσιμο για όλη τη διάρκεια της εργασίας, θα μπορούν να δημιουργήσουν την εργασία τους σε μορφή Word ή Power Point καθώς επίσης να επεξεργαστούν στατιστικά διάφορα ερωτηματολόγια που τυχόν θα κάνουν σε μορφή Excel μέσα από την εφαρμογή Google Documents (Έγγραφα). Επίσης, μέσω της ίδιας εφαρμογής μπορούν οι μαθητές μας να έχουν πρόσβαση στα διάφορα φύλλα εργασίας που θα έχουμε εγκαταστήσει στον δικό μας online ψηφιακό δίσκο από όπου θα μπορούν εύκολα να το συμπληρώσουν ή να το αποθηκεύσουν. Ό,τι έγγραφο προκύψει μπορεί πολύ εύκολα να αποσταλεί σε δευτερόλεπτα μέσα από την ίδια εφαρμογή στον διδάσκοντα ή σε οποιονδήποτε άλλον. Μία επιπλέον δυνατότητα που μας δίνει η Google είναι ότι μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο αποθηκευμένο υλικό της εργασίας μας από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου κι αν βρισκόμαστε.

Όλες οι παραπάνω εφαρμογές είναι πολύ απλές και απαιτούν λίγα μόνο λεπτά για την πλήρη κατανόησή τους από τους μαθητές, οι οποίοι άλλωστε είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία από μας.


Η ιστοσελίδα της εργασίας μας:

Αν η ιστοσελίδα δεν εμφανίζεται σωστά, μπορείτε να την επισκεφθείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://sites.google.com/site/ethelontismos15/

Δημιουργός Σεναρίου: ΙΩΑΚΕΙΜ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Εκπαιδευτικός)

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ (τι είναι;)
Το σενάριο «Ο Εθελοντισμός μέσα από μια ιστοσελίδα» έχει χαρακτηριστεί ως Βέλτιστο (βαθμολογία 70 μονάδων και άνω) ύστερα από αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από δύο αξιολογητές βάσει κριτηρίων που ορίστηκαν από το ΔΣ του ΙΕΠ.
2413