Φάση Σεναρίου
Ερευνητική Εργασία - Project (Γενικό Λύκειο)
Προτάσεις για αντιμετώπιση των προβλημάτων
Η φάση αυτή, όπως προείπαμε, είναι η σημαντικότερη όλου του σεναρίου. Αφού οι μαθητές γνώρισαν τι είναι ο Εθελοντισμός και τα προβλήματα που έρχεται να δώσει λύσεις, τους σημαντικότερους εθελοντικούς οργανισμούς, τα χαρακτηριστικά του εθελοντή και κυρίως τι αποκομίζει ο εθελοντής, στοιχεία που ήδη παρουσιάστηκαν στην ολομέλεια της τάξης για να τα γνωρίσουν και οι υπόλοιπες ομάδες, έφτασε η ώρα οι μαθητές να προτείνουν λύσεις εδώ και τώρα για τα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν μέσα και έξω από το χώρο της σχολικής κοινότητας. Θα πρέπει, λοιπόν, να αντιληφθούν ότι είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας και ότι έφτασε η ώρα να αναλάβουν δράση ούτως ώστε υπεύθυνα και ουσιαστικά να δώσουν λύσεις πάνω στα ζητήματα που εντόπισαν κατά τη διάρκεια της παρούσας ενασχόλησής τους με το μεγάλο κεφάλαιο του Εθελοντισμού.
Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητές μας θα εμπλακούν δημιουργικά και με βιωματικό τρόπο στην έμπρακτη προσφορά προς το συνάνθρωπο, το περιβάλλον και την κοινωνία γενικότερα. Μόνο έτσι θα έχουν επιτευχθεί όλοι οι διδακτικοί στόχοι που καθορίσαμε στην αρχή του σεναρίου.
Στο σημείο αυτό ο ρόλος του διδάσκοντα – εμψυχωτή είναι καταλυτικός, αφού θα πρέπει να ευαισθητοποιήσει και να ενθαρρύνει τους μαθητές στην ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων, ανάλογες με αυτές που συνάντησαν στην εργασία ή νέες βασισμένες σε δικές τους πρωτότυπες ιδέες. Άλλωστε, εμείς οι εκπαιδευτικοί το γνωρίζουμε καλύτερα από κάθε άλλον ότι οι μαθητές μας συνεχώς μας εκπλήσσουν με τις ιδέες και την ευαισθησία τους πάνω στα ζητήματα αυτά. Εμείς απλώς πρέπει να τους δείξουμε ότι με ό,τι κι αν επιλέξουν να ασχοληθούν, θα σταθούμε (διακριτικά πάντα) αρωγοί στην προσπάθειά τους. Όλα τα υπόλοιπα εναπόκεινται στο αν και κατά πόσο υπαρχει διαθέσιμος χρόνος για να υλοποιήσουμε μέρος ή ακόμη και το σύνολο των προτάσεων των μαθητών. Ενδεικτικά, μερικές προτάσεις θα μπορούσαν να είναι οι εξής:
- Διδακτική επίσκεψη σε κάποιον ή κάποιους εθελοντικούς συλλόγους και φορείς της πόλης μας.
- Επίσκεψη στο σχολείο μας για ενημέρωση από κάποιον εθελοντικό σύλλογο ή φορέα της πόλης μας.
- Οργάνωση χριστουγεννιάτικου ή πασχαλινού bazzar με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση κάποιου τοπικού εθελοντικού συλλόγου.
- Συγκέντρωση τροφίμων ή φαρμάκων για την ανακούφιση των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη.
- Καθαρισμός της αυλής του σχολείου μας.
- Καθαρισμός του άλσους της πόλης μας ή μιας παραλίας του νομού κ.ά.
Προαιρετικά, για να οργανώσουμε καλύτερα τις σκέψεις των μαθητών, θα μπορούσαμε να διανείμουμε το Φύλλο Εργασίας 1 "Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω;". Οι μαθητές καλούνται να καταγράψουν με συντομία τις απόψεις τους, τις οποίες θα μπορούσαμε να διαβάσουμε στην ολομέλεια της τάξης, πριν λάβουμε τις οριστικές αποφάσεις για το τι τελικά σκοπεύουμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε κι εμείς έμπρακτα τους γύρω μας[1].
Η πραγματοποίηση έστω και μιας από τις παραπάνω προτάσεις, θα εκπλήρωνε με τον καλύτερο τρόπο τους διδακτικούς στόχους που θέσαμε εξαρχής για το παρόν ψηφιακό σενάριο και θα αποτελούσε πραγματικό μάθημα ζωής για όλους τους μαθητές μας.
[1] Η φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε στο Φύλλο Εργασίας 1 προέρχεται από την ιστοσελίδα https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Max_Strouse,_(Reliable_One_Pric… (χωρίς πνευματικά δικαιώματα)
Δημιουργός Σεναρίου: ΙΩΑΚΕΙΜ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Εκπαιδευτικός)